Rak će ubiti 5,5 miliona žena do 2030. godine

Novi zapanjujući izveštaji navode da će od raka preminuti 5,5 miliona žena do 2030. godine.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 02.11.2016.

11:57

Rak će ubiti 5,5 miliona žena do 2030. godine
Foto: Thinkstock

Tako bi bio zabeležen porast smrtnosti od čak 60 odsto za manje od dve decenije.

Kako populacija sve više raste i stari, najveća smrtnost će biti zabeležena kod žena iz siromašnih i srednje razvijenih zemalja, navodi se u studiji Američkog društva za rak.

Većina žena će preminuti od vrsta raka čiji se razvoj u velikoj meri može sprečiti.

“Većina smrtnih slučajeva odnosi se na mlađe i sredovečne osobe”, rekla je Sali Koval iz Američkog društva za rak.

“Ovaj izveštaj naglašava veliku geografsku nejednakost u dostupnosti resursa i preventivnih mera i tretmana u borbi protiv raka”, rekla je Sali.

Od raka trenutno premine jedna od sedam žena u svetu, navodi se u izveštaju i dodaje da je to drugi uzrok najveće smrtnosti posle kardiovaskularnih oboljenja.

Sva četiri najsmrtonosnija raka – rak dojke, debelog creva, pluća i grlića materice – uglavnom se mogu sprečiti ili se mogu rano detektovati i tada je lečenje mnogo uspešnije.

U siromašnijim zemljama dijagnostikuje se i leči veoma mali procenat osoba obolelih od raka, a stopa smrtnosti je veća nego u bogatijim zemljama.

Prema izveštajima Međunarodne agencije za istraživanje raka, u 2012. godini registrovano je 6,7 miliona novih slučajeva osoba obolelih od raka, a od posledica bolesti preminulo je 3,5 miliona žena.

“Očekuje se povećanje ovih brojki do 9,9 miliona registrovanih slučajeva i 5,5 miliona smrtnih slučajeva žena do 2030. godine”, navodi se u zaključku izveštaja.

Izvor: Daily Mail

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: