Ovih 5 virusa nikako ne biste želeli da dobijete

Najsmrtonosnija epidemija ebole okončana je ranije ove godine, ali uprkos napretku u vakcinama i antivirusnim lekovima, dug je put pred nama kada je reč o pobedi u ratu sa virusima.

Zdravlje

Izvor: Newser

Sreda, 02.11.2016.

10:55

Ovih 5 virusa nikako ne biste želeli da dobijete
Foto: Thinkstock

Sledećih pet virusa predstavljaju opasnu pretnju, a neki su i smrtonosniji od ebole.

Marburg virus

Marburg virus izaziva marburg hemoragijsku groznicu. Nakon inkubacije od 3 do 6 dana, bolest počinje iznenada visokom temperaturom, mijalgijama (bolovi u mišićima) i opštom slabošću. Ubrzo se javlja povraćanje i proliv što još više iscrpljuje bolesnika. Hemoragijski fenomeni po koži i sluzokožama praćeni su leukopenijom i trombocitopenijom (smanjen broj leukocita i trombocita) uz oštećenje ostalih organa, što dovodi do smrti za najviše nedelju dana.

Hanta virus

Prirodni domaćini virusa su mali glodari (poljski miševi, pacovi i, u Kini, mačke). Prenošenje virusa nastaje udisanjem prašine kontaminirane izlučevinama glodara ili bliskim kontaktom sa njima (urin).

Inkubacija traje 7-36 dana. Hemoragijska groznica sa bubrežnim sindromom (Kkrejska hemoragijska groznica, poljski nefritis, epidemijski nefrozonefritis, nephropathia epidemica) započinje groznicom, bolovima u zglobovima, mišićima i simptomima traheobronhitisa. Često postoje glavobolja, bolovi u leđima i povraćanje.

Za sada ne postoji efikasan antivirusni lek.

Besnilo

Besnilo je teška zarazna bolest od koje može da oboli svaki sisar. Između ostalog i čovek. Međutim od besnila najčešće obolevaju psi, vukovi, mačke i lisice. Pošto se uzročnik besnila nalazi u balama (pljuvački) zaražene životinje, zaraza se lako širi ujedima zaraženih životinja.

Prvi znaci besnila kod čoveka javljaju se obično pošto su rane od ujeda već zarasle. Ako je rana bila na licu, znaci besnila mogu se javiti već 14 dana posle ujeda, ali ako su rane na prstima noge, do pojave prvih znakova besnila može proći i dva meseca. Za to vreme rana zaraste kao i svaka druga rana. Ponekad se oko ožiljka javljaju bolovi, mravci, peckanja, a sama rana je neosetljiva.

HIV

HIV je virus iz grupe retrovirusa, poznat kao izazivač bolesti zvane sida.

HIV se transmituje putem telesnih tečnosti, na primer tokom analnog, vaginalnog i oralnog seksa, putem transfuzije krvi, nesavesnim korišćenjem igala zavisnika od intravenske upotrebe droga i preko placente (između majke i fetusa).

Velike boginje

Velike boginje (poznate pod latinskim nazivom variola ili variola vera) su zarazna bolest svojstvena čoveku koju izazivaju dve vrste virusa variole zvane Variola vera major i Variola vera minor. Variola vera major poznatija kao velike ili crne boginje, je opasnija vrsta, koja izaziva smrt kod 20-40 odsto zaraženih, a kod preživelih često ostavlja trajnu unakaženost ili slepilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: