Dan vitamina D: Zbog čega je važan?

U svetu se 2. novembra obeležava Dan vitamina D jer je nedostatak ovog vitamina prepoznat kao problem u čitavom svetu.

Zdravlje

Izvor: radiosarajevo

Sreda, 02.11.2016.

09:12

Dan vitamina D: Zbog čega je važan?
Foto: Thinkstock

Istraživači se slažu da najmanje jednoj trećini sveta nedostaje vitamina D, a neki naučnici čak misle da je ovaj procenat i veći.

Zašto toliko ljudi ima manjak ovog vitamina, možda se pitate? To je jednostavno tako. Vitamin D dobijamo pri izlaganju suncu. A sada, više nego ikada, ljudska populacija živi zatvoreni način života, izegava sunce danju.

Doktori su otkrili da nedostatak vitamina D povećava faktor rizika za mnoge bolesti, uključujući bolesti srca i raka.

Osim toga, oni otkrivaju da nedostatak vitamina D može uzrokovati neke teže bolesti, kao što su respiratorne bolesti i autoimune bolesti poput multipleskleroze i lupusa. I oni su otkrili da vitamin D može biti važan deo u lečenju nekih bolesti, uključujući multiplusklerozu, cistične fibroze, astmu i mnoge druge bolesti!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: