Smeta vam zvuk žvakanja hrane? Možda imate misofoniju

Misofonija, koja znači “mržnja prema zvukovima“, jeste nedavno otkriveno stanje zbog kojeg osobe koje pate od njega reaguju na zvuk stresom, ljutnjom, iritacijom ili, u ekstremnim slučajevima, nasiljem.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.10.2016.

11:49

Smeta vam zvuk žvakanja hrane? Možda imate misofoniju
Foto: Thinkstock

Ne radi se o manjoj iritaciji: oni koji boluju od misofonije navode da je osećaj kao da vas je neko šutnuo u stomak, ili kao da vas je izujedao roj pčela.

Ako je sve ovo u ublaženoj meri, onda niste pacijent.

Meredit Rosol, dvadesetpetogodišnjoj učiteljici, dijagnostifikovana je misofonija pre dve godine, nakon što je godinama bila osetljiva na zvuke.

“Decenijama nisam mogla da jedem sa roditeljima za istim stolom, bar ne bez čepova za uši. Neprijatan je osećaj, vaši mišići su napeti, na ivici nerava ste, vaše srce brže lupa i osećate jaku potrebu da pobegnete“, kaže Rosolova.

Grupa psihijatara iz Holandije je 2013. godine iznelienekoliko dijagnostičkih kriterijuma i naveli da se misofonija može klasifikovati kao psihijatrijski poremećaj.

Studija Univerziteta Nortvestern navodi da su oni koji su preosetljivi na zvuk obično kreativniji.

“Obično počinje oko 13 ili 14 godna, kada se javljaju i ostali psihijatrijski poremećaji. Javlja se u porodicama, pa je verovatno u pitanju genetika. To je stanje u kojem se pravi veza između neutralnog zvuka i neprijatnih emocija“, rekao je Arjan Šroder iz Akademijskog medicinskog centra u Amsterdamu.

On dodaje da se radi o uslovljenom procesu: ako se nalazite u problematičnoj situaciji, i ako se to ponavlja, a vi počinjete da izbegavate takve situacije, stanje postaje sve gore.

NHS savetuje da ako imate malu netoleranciju na zvuke, posetite lekara.

Stručnjaci će pregledati vaše uši, nos i grlo i sprovesti testove koji će pokazati koji nivo zvuka izaziva stres.

Zajednički tretmani sastoje se od terapija, tehnika opuštanja i savetovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: