Pomeranje sata nanosi veću štetu nego korist

Ponovno je došao trenutak kada Evropljani stavljaju prst na čelo i pitaju se treba li sat da pomere unapred ili unazad. I ponovno stručnjaci dovode u pitanje takvu praksu ukazujući na zdravstvene rizike.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 30.10.2016.

12:44

Pomeranje sata nanosi veću štetu nego korist
Foto: Thinkstock

Već neko vreme kritičari pomeranja sata dva puta godišnje pokušavaju da dokažu da ta promena više nije korisna. Sada su se, kako bi dokazali svoj stav, okrenuli nauci.

Ne jednoj nedavnoj konferenciji u Briselu profesor neurologije s Oksforda Rasel Foster i profesor psihologije s Minhenskog univerziteta predstavili su svoje nalaze o tome kako pomeranje sata utiče na ljude, posebno na spavanje.

Njihov zaključak je da vraćanje sata ne donosi uštedu energije, predstavlja značajan zdravstveni rizik i mnogo košta ekonomiju.

Naučnici nastoje da dokažu da promena vremena ima "dramatične efekte" na fizičke i mentalne funkcije jer pravi zbrku biološkom satu.

Kako se navodi, deci i starijima su potrebne nedelje da se naviknu na promenu. Istovremeno se u to vreme beleži povećan broj saobraćajnih nesreća i komplikacija nakon hirurških intervencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: