Moždani udar: Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju

„Lečenje moždanog udara se ne završava po izlasku iz bolnice već je proces koji traje tokom ostatka života obolelog i zbog toga je Bolnica Sveti Sava, kao jedina specijalizovana medicinska ustanova koja se u Srbiji bavi lečenjem moždanog udara, odlučila da napiše knjigu sa praktičnim informacijama za obolele od moždanog udara i njihove porodice, kako bi svojim pacijentima pomogla i nakon što oni izađu iz nje.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 30.10.2016.

09:01

Moždani udar: Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju

Jezik kojim je pisana namerno je pojednostavljen da bi je razumeo što veći broj čitalaca“, izjavio je dr Milan Savić, direktor Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti Sveti Sava na promociji knjige „Moždani udar – Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju“ koja je održana u subotu, 29. oktobra, na Svetski dan moždanog udara u Skupštini grada Beograda.

- Svakodnevno viđamo bolesnike sa simptomima moždanog udara, koji dolaze sa zakašnjenjem do nas, što je tragično, jer time gube mogućnost specifičnog lečenja, koje je primenljivo u prvih nekoliko sati od pojave simptoma. Moždani udar je najznačajnija bolest mozga, a mi kao društvo još uvek nismo dovoljno upoznati sa prevencijom, simptomima, mogućnostima lečenja, ali i posledicama. Često se tek po otpustu oboleli i okolina susreću sa brojnim problemima, nedoumicama i stresovima. Ovim Vodičem smo pokušali da damo odgovor na pitanja i probleme koji najviše opterećuju obolele i porodicu“, izjavio je dr Velibor Jolić, neurolog Bolnice Sveti Sava, i jedan od autora Vodiča.

Prema rečima dr Ljubice Nikčević Krivokapić, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije, koja je takođe jedan od autora Vodiča, rehabilitacija se ne završava u Bolnici ili rehabilitacionom centru.

-Rehabilitacija osobe koja je preživela moždani udar traje bukvalno ceo život, jer se sve menja iz korena. Oboleli mora sam da radi vežbe koje je naučio tokom rehabilitacije u nekom zdravstvenom centru, ali i da se pridržava svih saveta i uputstava lekara - istakla je dr Nikčević Krivokapić tokom promocije.

O Vodiču

„Moždani udar – Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju“ prva je knjiga ove vrste u Srbiji. Teme poput faktora rizika i uzroka moždanog udara, prijema u bolnicu, lečenja, prevencije, rehabilitacije i ostalih, obrađuje jezikom koji je razumljiv svima, kako bi poruka koju šalje stigla do što većeg broja ljudi.

„Moždani udar – Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju“ napisali su lekari i jedna medicinska sestra, svi zaposleni u Specijalnoj bolnice za cerebrovaskularne bolesti Sveti Sava. Autori su ovom knjigom želeli da na praktičan način pomognu obolelima i njihovim porodicama da se što prilagode novovastaloj situaciji, ali i da skrenu pažnju javnosti na važnost sekundarne prevencije moždanog udara.

„Moždani udar – Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju“ moći će da se kupi u svim knjižarama i prodajnim mestima izdavačke kuće Laguna u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: