Tri godine nakon teške transplantacije lica...

Žena, poznata samo po imenu Džoana, pojavila se u javnosti tri godine nakon što je zbog tumora bila podvrgnuta transplantaciji lica, i pokazala svima neverovatne rezultate operacije.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

11:13

Tri godine nakon teške transplantacije lica...
Foto: Thinkstock

Žena, poznata pod imenom Džoana, bila je podvrgnuta transpantaciji lica kako bi uklonila neurofibromatozu, genetsko stanje koje izaziva benigne tumore, koje joj je potpuno deformisalo lice.

Džoana se nakon tri godine pojavila na konferenciji za štampu i pokazala veoma uspešne rezultate operacije.

Ova vrsta operacije je druga po redu urađena u Poljskoj, a doktor Adam Macevecki, koji je radio obe, kaže da je bilo potrebno 23 sata za ovu kompleksnu transplantaciju.

Džoana zbog tumora nije mogla da govori, žvaće i guta. Ova bolest može takođe da izazove probleme sa kostima, pritisak na kičmene nerve, jake bolove, smetnje u učenju, vidu i sluhu, a lek ne postoji.

Iako se ova bolest uglavnom prenosi sa roditelja na dete, 50 odsto može da razvije bolest i zbog mutacije gena koja se događa pre nego što se rode.

Uprkos jakim bolovima i ubrzanom rastu, neurofibromatoze nisu kancerogene ni zarazne.

Doktor kaže da ne postoji mogućnost da joj se tumor na licu vrati, jer joj je presađena koža koja ima druge gene. Izvor: Daily Mail

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: