U subotu skup povodom Svetskog dana psorijaze

Svetski dan obolelih od psorijaze biće obležen u subotu, a Udruženje "Pacijenti Protiv Psorijaze 3P" poručuje da se "Iz ove kože ne može" i najavljuje skup čiji je cilj da se prenese sa čime se sve oboleli od psorijaze suočavaju u svakodnevnom životu.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 27.10.2016.

16:35

U subotu skup povodom Svetskog dana psorijaze
Foto: Thinkstock

U Srbiji oko 150.000 ljudi boluje od psorijaze, sistemske, auto-imune bolesti.

Najčešće se manifestuje pojavom promena na koži u vidu crvenih, upaljenih ili zadebljanih površina, a često i zapaljenjem zglobova, odnosno psorijatičnim artritisom.

Muškarci i žene podjednako obolevaju, u bilo kom životnom dobu.

Udruženje "Pacijenti Protiv Psorijaze 3P" saopštilo je da će u subotu organizovati skup na kome želi da okupi pacijente, dermatologe, predstavnike zdravstvenih vlasti, te poznate ličnosti koje im pružaju podršku.

Ideja je, kažu, da se o psorijazi govori iz što više uglova - sa stručnog aspekta i iz ugla pacijenta.

To udruženje je saopštilo da su oboleli od psorijaze diskriminisani zbog najčešće zablude da je psorijaza zarazna bolest i da se može preneti kontaktom sa obolelom osobom, te da ih i država diskriminiše jer im ne finansira lečenje.

"Krajnje je vreme da se konačno prekine sa takvim odnosom prema nama, obolelima od psorijaze, i da se omogući makar najtežim pacijentima terapija biološkim lekovima, kao što je to slučaj u celoj Evropi, ali i zemljama u okruženju", navodi to udruženje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: