Najomraženiji pacijent na svetu nije kriv za pandemiju side

Naučnici su uspeli da rekonstruišu put kojim su virus HIV i sida stigli u SAD, oslobađajući jednom za svagda Gaetana Dugasa, najomraženijeg čoveka u istoriji medicine, koji je važio za nultog pacijenta, krivog za pandemiju side u SAD.

Zdravlje

Izvor: Guardian

Četvrtak, 27.10.2016.

15:35

Default images
Foto: Thinkstock

Kosristeći sofisticirane tehnike genetike, internacionalni tim istraživača otkrio je da je virus nastao iz već postojeće epidemije na Karibima i da je stigao u Njujork ranih sedamdesetih godina, odakle se proširio na zapad, preko SAD.

Istraživanje je takođe potvrdilo da stjuard Geatan Dugas nije bio prva osoba u SAD koja je bila zaražena, uprkos tome što je nazvan “nultim pacijentom“ u studiji muškaraca homoseksualaca sa sidom 1984. godine.

Rezultati takođe navode da je za slučaj Dugas kriva greška u kucanju u originalnoj studiji, gde za njega piše da je pacijent nula (Pacijent 0), termin koji se koristi za pacijenta koji je prvi pokazao simptome neke bolesti, umesto “Pacijent O“, gde slovo “O“ verovatno znači da živi van Kalifornije (eng. outside).

Zaključak, Geatan Dugas je bio najomraženiji pacijent u istoriji medicine jer se smatralo da je uzrok pandemije side u SAD, a on je zapravo bio samo jedan od hiljadu zaraženih.

Pomoću novog pristupa, tehnike za koju je trebalo četiri godine da se potpuno razvije, naučnici su najstarije uzorke postavili u nešto poput “porodičnog drveta“ virusa. Iako je broj genoma mali, oni su uspeli da istraže genetsku raznolikost virusa u Severnoj Americi kasnih sedamdeseih, ali su i otkrili važnost Njujorka u celoj priči.

Nivo raznolikosti virusa pokazao je da je virus kružio SAD decenijama pre nego što je postao poznat medicini kao bolest sida.

Prema rekonstrukciji koju je tim napravio, HIV se raširio na Karibe oko 1967. godine, a na koji način se sa Kariba proširio na Njujork pa na ceo SAD i dalje je otvoreno pitanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: