Novo otkriće vodi razvoju kontraceptivnih pilula za muškarce

Naučnici sa Univerziteta Volverhemtom su možda jedan korak bliže razvijanju kontraceptivne pilule za muškarce nakon što su otkrili način kako da uspore ili čak zaustave spermatozoide.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

10:38

Novo otkriće vodi razvoju kontraceptivnih pilula za muškarce
Foto: Thinkstock

Naučnici iz Molekularne farmakološke istraživačke grupe, na Univerzitetu Volverhemton, otkrili su da peptidi, jedinjenja aminokiselina povezanih peptidnim lancima, mogu da koriste za promenu pokretljivosti spermatozioda.

Profesor Džon Hol objasnio je da jedinjenja prodiru u spermatozoide i stvaraju gotovo trenutni efekat na ćelijama.

“Rezultati su zapanjujući i trenutni. Kada se ova jedinjenja dodaju u zdravu spremu, već za nekoliko minuta ona postaje nepokretna.“

Tim istraživača otkrio je da dizajnirani peptidi koji menjaju način na koji funkcioniše sperma, mogu da se koriste i za buduće tehnike vantelesne oplodnje, kao i za kontracepciju, kako je neplodnost kod muškaraca uglavnom izazvana niskom pokretljivošću spermatozoida.

Oni su naveli i da su prethodni pokušaji razvijanja kontraceptivne pilule za muškarce bili neuspešni, jer mogu nepovratno da promene nivo hormona.

Prednost peptida koji prodiru u ćelije, tvrde naučnici, je to što mogu da promene pokretljivost spermatozoida, a da pritom ne utiču na sistem hormona.

“Nadamo se da ćemo razviti nešto što će moći da se koristi u medicinske svrhe i biti deo budućnosti.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: