Transplantacijom jajnika do večne mladosti žena

Naučnici Univerziteta Juta otkrili su kako zamena starih jajnika mlađim produžava životni vek i zaustavlja starenje, smanjuje rizik od artritisa, srčanih bolesti i oštećenja mozga ili jetre.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.10.2016.

15:05

Transplantacijom jajnika do večne mladosti žena
Foto: Thinkstock

Profesor Džefri Mejson, koji je vodio studiju jednu deceniju, kazao je kako mišice nisu izgledale staro nakon urađene transplantacije.

Njegov tim je usadio jajnike iz mišica starih 60 dana u mišice koje imaju godinu dana. Starije mišice su prolazile kroz fazu koja vodi do menopauze. Četiri meseca nakon što su im usađeni embrioni njihov imuni sistem i metabolizam su bili slični kao kod mlađih životinja. Najstarija mišica (1.034 dana) izgledala je mlado kao da je dvaput mlađa nego što zaista jeste. Živela je duže od prosečnog životnog veka mišica, 650 dana.

Profesor Mejson se nada da će odgajiti matične ćelije žena od 20 godina kako bi ih usadile kada ostare. Ovo ne bi samo produžilo životni vek žene već bi je i rešilo posledica menopauze. Ipak, upozoravaju da bi nakon transplantacije morale doživotno da koriste lekove.

Studija koja je rađena u Tokiju pokazala je kako su mišice živele 40 odsto duže i da su bile energičnije i plodnije.

"Mišice su se ponašale kao u mlađoj dobi. Pokazivale su interes za suprotni pol, parile se i imale potomke. Starije mišice obično ostaju u uglu kaveza i ne pomeraju se mnogo, ali mišice kojima su usađeni jajnici su bile energičnije i brže su se kretale", rekla je dr Noriko Kagava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: