Kad je mislio da je kraj, inovativni lekovi ga "vratili"...

Posle godinu i po dana lečenja metastatskog melanoma Savi Pilipoviću više nije bilo pomoći u Srbiji, karcinom je uznapredovao, sva dostupna medicinska sredstva nisu bila od pomoći, a njemu su dani bili odbrojani.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.10.2016.

12:48

Kad je mislio da je kraj, inovativni lekovi ga
Foto: Thinkstock

On se, međutim, nije predao, uključio se u jednu nemačku kliničku studiju testiranja savremenog leka, terapija je dala željene rezultatate i tako danas, tri godine kasnije, on radi, rekreativno se bavi sportom.

"Razboleo sam se u martu 2012. godine i dijagnostikovan mi je melanom. Imao sam mladež na glavi odakle je sve krenulo. Bio je to ogroman šok za mene", počinje priču Pilipović za Tanjug.

Za godinu i po dana imao je 14 operacija, a nakon toga melanom više nije mogao da se operiše

Iscrpljene su sve mogućnosti koje pruža zdravstveni sistem u Srbiji, te za njega u našoj zemlji više nije bilo dostupnog leka.

Seća se da mu je jedan lekar, znajući da navija za Barselonu, rekao da nabavi nekako karte i ode poslednji put da odgleda Mesija, Ćavija, Ilijestu.

Za lekare u Srbiji to možda jeste bio kraj u lečenju, jer su im za lečenje takvih pacijenata na raspolaganju samo hirurgija i hemoterapija, ali ne i za Pilipovića.

Krenuo je da pretražuje koje su mogućnosti za lečenje ove opake bolesti u svetu i pronašao model da se uključi u klinička ispitivanja savremenog leka u Nemačkoj, te se od kraja 2013. godine leči na taj način.

"Hvala Bogu, moje zdravstveno stanje je mnogo bolje nego što je bilo. Sada živim život kao da sam zdrav. Bavim se sportom, normalno jedem, radim...", priča Pilipović.

Ali, nisu svi pacijenti u Srbiji koji boluju od metastatskog melanoma imali tu sreću kao Pilipović, za većinu kada se iscrpe mogućnosti lečenja u Srbiji više nije bilo leka.

"Ja sam izgubio mnogo prijatelja za četiri i po godine. To je tako. Melanom je smrtonosna bolest. Ljudi brzo umiru", kaže Pilipović i dodaje da savremena terapija još nije dostupna u Srbiji, ali da ima najave da će je biti do kraja godine.

U Srbiji svake godine od melanoma oboli 550 pacijenata, dok se od te bolesti godišnje leči 1.000 pacijenata. Kod jednog broja pacijenata bolest se proširi i na unutrašnje organe i, prema podacima iz Centralnog registra, u našoj zemlji se leči godišnje 170 takvih pacijenata.

Broj obolelih od melanoma svake godine se povećava i procene su da će u Evropi, Australiji, Severnoj Americi, na svakih pet godina broj obolelih biti veći za 20 odsto.

Prognoza bolesti zavisi od ranog prepoznavanja. Ukoliko se promena uoči na vreme i lekari dijagnostikuju melanom bolest se može izlečiti.

Dermatovenerolog Vojnomedicinske akademije prof. dr Lidija Kandolf Sekulović kaže da je u Srbiji najveći problem što se bolest otkrije kasno, kada je tumor na koži deblji od četiri milimetra.

"Čim je tumor deblji od četiri milimetra značajno je veći rizik da se proširi u limfne čvorove ili unutrašnje organe", pojašnjava Kandolf Sekulović i dodaje da se u Nemačkoj 80 odsto melanoma prepozna na vreme.

Ona pojašnjava da se melanom u Srbiji leči hirurški, te ukoliko se bolest otkrije na vreme to je dovoljno.

Problem predstavlja, nastavlja ona, kada bolest pređe u metastaski melanom i zahvati unutrašnje organe.

"Za te pacijente trenutno imamo dostupnu hemoterapiju koja ima mali procenat efikasnosti".

"Postoje najave da će do kraja godine i u Srbiji biti dostupni inovativni lekovi na teret zdravstvenog osiguranja, koji se već primenjuju u Evropi. Najava je da će biti dostupni lekovi iz grupe imunoterapije, tako i lekovi iz grupe ciljane terapije", rekla je Kandolf Sekulović Tanjugu.

Ona pojašnjava da imunoterapija podstiče odbranu organizma od melanoma i blokira mehanizme kojima ćelije tumora, u ovom slučaju melanoma, urušavaju imunološki odgovor domaćina.

Uz pomoć savremenih lekova, pojašnjava ona, trogodišnje preživljavanje pacijenata sa metastatskim melanomom povećano je za 40 odsto,što je bilo nezamislivo pre nekoliko godina.

Dodaje da je pozitivna stvar što se pojavljuju novi molekuli koji u kombinaciji sa starim daju još bolje rezultate, te se može očekivati da će metastatski melanom ubuduće biti hronična bolest.

Savremena terapija i mogućnosti lečenja melanoma, ali i metastratskog melanoma teme su Međunarodnog foruma koji je počeo u Beogradu i traje do danas.

To je prva konferencija Istočnoevropske koalicije za melanom koja okuplja predstavnike udruženja pacijenata i struke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: