Ovo je uzrok menstrualnih migrena

Kao da bolovi, grčevi i promene raspoloženja nisu dovoljni, mnoge žene pre, tokom i nakon menstrualnog ciklusa pate i od menstrualnih migrena.

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 22.10.2016.

10:45

Ovo je uzrok menstrualnih migrena
Foto: Thinkstock

Migrena je netipična glavobolja koja traje duže i koju prate mučnina, nagon na povraćanje, neretko i povraćanje i osetljivost na svetlost.

Uzrok migrena inače nije poznat, ali ukoliko se ona javlja u toku menstrualnog ciklusa, tada je njihov uzrok manjak gvožđa u organizmu.

Kako piše "Kosmopolitan", nije poznato da li problem leži u hroničnom nedostatku gvožđa ili u njegovom manjku izazvanom gubitkom krvi tokom ciklusa.

Žene koje su podvrgnute studiji grupe neurologa kazale su kako pri kraju ili nedugo nakon menstrualnog ciklusa pate od glavobolja pa im je dijagnostifikovana migrena.

Kod njih je ustanovljeno kako je gubitak krvi izazvao nedostatak gvožđa koji podstiče migrene.

Preporučuje se veća pažnja i ishrana bogata gvožđem tokom ciklusa. Meso, zeleno povrće, integralni pirinač, riba, semenke i koštunjavo voće savršen su izvor gvožđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: