Da li je tuširanje bolje ujutru ili uveče?

Na ovu večitu dilemu odgovaraju stručnjaci s Harvarda i objašnjavaju zašto je i koje tuširanje bolje.

Zdravlje

Izvor: Independent

Četvrtak, 20.10.2016.

10:35

Da li je tuširanje bolje ujutru ili uveče?
Foto: Thinkstock

Jutarnje tuširanje

Kako navodi profesorka psihologija na Harvardu Šili Karson, jutarnje tuširanje je opcija kada se nalazite u stresnom periodu na poslu ili kada ste pod pritiskom da budete kreativniji.

Ona objašnjava da tuširanje podstiče kreativnost, zato što vas i opušta i budi.

“Ako imate problem, ali i nedostatak kreativnosti za njegovo rešavanje, ne razmišljajte više o njemu. Ostavite ga na čekanju i razmišljajte o drugim stvarima, a rešenje će doći samo kad se najmanje nadate“, objašnjava ona.

“Tokom jutarnjeg tuširanja, vaš kogniitivni proces se opušta, obnavlja i regeneriše, a vaše ideje i solucije će se lagano pojaviti same od sebe.“

Večernje tuširanje

Studija otkriva da tuiširanje pre spavanja pomaže onima kojima je teško da zaspe, zato što smanjuje nivo kortizola, povezanog sa oslobađanjem stresa.

Tuširanje reguliše temperaturu vašeg tela, što pomaže da se brže zaspi.

“To brzo hlađenje koje doživimo pri izlasku iz kade ili tuš-kabine, često je prirodni induktor sna. Tako da je tuširanje uveče jedan način da prevarite svoje telo da je već vreme za spavanje“, objašnjava doktor Kristofer Vinter, sa američke akademije “Slip medicin“.

Dermatolozi takođe tvrde da tuširanje uveče održava kožu čistom, jer se prljavština i i bakterije akumuliraju tokom dana.

Najbolje rešenje – kombinujte ih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: