Da biste izbegli salmonelu, uvek pazite na ovih 10 stvari

Salmonela je bakterija koja uzrokuje opasnu bolest salmonelozu.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

20:50

Default images

Simptomi zaraze uključuju povraćanje, dijareju, temperaturu i abdominalne grčeve.

Najčešće se javljaju u roku od 12 do 72 sata nakon inficiranja bakterijom.

S obzirom na to da se lako širi, važno je pravilno rukovati svežom hranom, a naročito svežim mesom, jajima i svežim voćem i povrćem.

Slamonela se najčešće može pronaći u jajima, sirovom mesu, nepasterizovanom mleku, svežem siru, svežem voću i povrću, ali i začinima i orašastim plodovima.

Prenose je i životinje, najčešće reptili (zmije, kornjače, gušteri), žabe, ptice, a ima je i u hrani za kućne ljubimce.

Većina odraslih ljudi se oporavi od ove naporne zaraze u roku od četiri do sedam dana. Ali ona je izuzetno opasna za bebe, malu decu, starije ljude i hronične bolesnike.

Salmonela se najčešće prenosi rukama zaražene osobe, međusobnim kontaktom sirove i kuvane hrane, zaraženim kuhinjskim priborom, preko radnih površina u kuhinji ili držanjem hrane u neodgovarajućim uslovima na sobnoj temperaturi.

Da biste izbegli zarazu, uvek pazite na ovih 10 stvari:

Foto: Thinkstock
Važno je gde držite sveže meso - čuvajte ga u posebnoj posudi na donjim policama u frižideru. Važno je da krv s mesa ne kapne na drugu hranu koja bi na taj način mogla da se kontaminira. Neka posuda bude dovoljno široka da vam sveže meso stane u nju i da sprečite bilo kakvo kapanje na okolne površine i hranu.

Stalno čistite površine i sve čime kuvate - Sveže meso, naročito živinu, dobro operite i prosušite pre kuvanja. Sve kuhinjske površine koje ste koristili prilikom pripremanja hrane dobro očistite i isperite. Koristite dve daske za sečenje - jednu za meso, drugu za povrće. Obe dobro operite deterdžentom, i isperite ih. Posebnu pažnju posvetite daskama na kojima ste sekli meso. Operite ih ručno, i ako je reč o plastičnim daskama dodatno i u mašini za pranje posuđa. Drvene daske dobro operite deterdžentom i dobro isperite u vreloj vodi.

Higijena ruku je najvažnija - Redovno perite ruke tokom spremanja hrane. Kad završite s kuvanjem, još jednom dobro operite ruke. Čim završite sa svežim mesom, odmah operite ruke. Nemojte u isto vreme da dirate sveže meso i bebe ili malu decu.

Pazite je li hrana dovoljno termički obrađena - Nemojte da jedete nedovoljno kuvano meso, jaja ili nepasterizovano mleko. Jaja uvek tvrdo skuvajte da biste smanjili rizik od zaraze salmonelom na minimum. Meso dobro skuvajte ili ispecite. Sveže mleko skuvajte.

Pazite na prenos između uzročnika i rizičnih grupa - Izbegavajte direktan i indirektan kontakt s reptilima i malom decom ili hroničnim bolesnicima.

Hrana u restoranu - Ako u restoranu dobijete nedovoljno pečeno meso ili sirovo jaje, ne ustručavajte se da ga vratite. Vaše zdravlje je bitnije od pristojnosti. Meso u sredini mora da bude dobro pečeno ili kuvano, svuda iste, izjednačene boje, a ne ružičasto ili krvavo u sredini.

Naročitu pažnju posvetite jajima - Sirova jaja koja nisu termički obrađena koriste se za tiramisu, domaći majonez, domaći sladoled, sos holandez, cezar salatu i poneki ukrasni krem. Čuvajte se tih jela. Uvek pitajte da li su u njima korišćena sirova jaja, a ako jesu, pristojno odbijte hranu radi sopstvene bezbednosti. U nekim restoranima je moguće pronaći tiramisu bez jaja upravo radi bezbednosti korisnika.

Mala deca i slatki pilići - Pilići i pačići mogu da prenesu salmonelu u svojim crevima i izmetom zaraze svoju okolinu pa tako i celo svoje telo. Tako deca mogu da se izlože salmoneli samim dodirivanjem životinja.

Sprečite rizik iz voća i povrća - Voće i povrće redovno perite pre upotrebe, a za malu decu ga ogulite i zatim opet operite i povrće i ruke. Nakon toga očistite prostor na kojem ste gulili i čistili to voće i povrće.

Pravilno skladištenje i korišćenje skuvane hrane - Skuvanu hranu stavite u hladnjak ili zamrznite dva sata nakon kuhanja. Svaki sledeći put kada budete jeli tu hranu, zagrejte je do vrenja, a potom jedite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: