Koje su i kako ojačati tri najslabije tačke na vašem telu

S godinama pojedini delovi našeg tela nisu toliko funkcionalni kao pre i skloni su povredama i “propadanju“. Lekar sportske medicine Džordan Mecl navodi efektivne načine kojima možete ojačati slabe tačke na telu, poput zglobova i tetiva.

Zdravlje

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2016.

14:24

Koje su i kako ojačati tri najslabije tačke na vašem telu
Foto: Thinkstock

Džordan Mecl radi u bolnici Specijalne hirurgije u Njujorku u autor je knjige “Vežba kao lek“. Ona ističe da je naše telo kao dug kinetički lanac - svaki zglob i mišić utiču na to kako će se ostali delovi kretati.

Ovo su tri ranjiva mesta:

1. Kolena

“Hrskavica u kolenu prirodno propada, ali možete ojačati koleno tako što ćete raditi na vašim kvadricepsima i zadnjoj loži butine.“

Vežbe: Čučnjevi i iskorak (3 seta po 10, tri puta nedeljno).

2. Ahilova tetiva

“Vremenom ćelije tetiva gube svoju elastičnost. U Ahilovoj tetivi, koja povezuje mišiće na nogama sa petom, ovo može da znači manje fleksibilnosti i više bolova – ali radom na vašim nožnim mišićima smanjićete silu na hrskavicama.“

Vežba: Podizanje na prste (3 seta po 15 puta dnevno)

3. Ramena

“Starenje hrskavica može da prouzrokuje probleme u ramenu, posebno kada vam nedostaje snaga u gornjem delu tela. Koncentrišite se na mišiće sa prednje i zadnje strane ramena.“

Vežbe: Modifikovani sklekovi (na kolenima) i dizanje tegova od 2,5 kg u sedećem položaju (3 seta po 10, tri puta nedeljno).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: