Od čega pate mladi u Srbiji?

Mnoga istraživanja su pokazala da se najmanje mentalnih problema javljaju u onim zajednicama u kojima postoji dobra društvena povezanost i gde postoji mreža psihološke podrške.

Zdravlje

Izvor: Novosti

Utorak, 18.10.2016.

10:28

Od čega pate mladi u Srbiji?
Foto: Thinkstock

Poremećaji mentalnog zdravlja u Srbiji su među šest najčešćih nezaraznih bolesti, upozorili su stručnjaci.

U Istraživanju zdravlja stanovništva Srbije utvrđeno je da 4,1 odsto stanovnika pokazuje simptome depresije, a SZO procenjuje da u zemljama Evrope svaki 15. stanovnik ima simptome depresije, prenose Novosti.

Osobe sa mentalnim problemima i dalje prati stigmatizacija, nisu uključeni u društveni život, a u okviru antistigma kampanje "Sve naše tajne", predstavljeno je istraživanje "Čega se mladi u Beogradu stide", Centra za edukaciju istraživanje i razvoj. Ispostavilo se da su im svima tajne gotovo iste - osećaj stida, problemi sa samopouzdanjem, anksioznost, kontrola sopstvenih emocija, problematični porodični odnosi.

Psiholog Danijel Mešković kaže da u psihijatrijskim ustanovama postoje odeljenja za adolescente, ali da mladi imaju strah da se jave za pomoć, kao i da su lekari u zdravstvenom sistemu preopterećeni tako da imaju ograničeno vreme za svakog pacijenta.

"Naše ustanove nemaju pristup naklonjen mladima. Pokušaj da se naprave savetovališta na nivou domova zdravlja se ponovo vraćaju. Međutim, ljudi koji rade u savetovalištima, psiholozi, pedijatri, ginekolozi, čini mi se da su nedovoljno obučeni", kaže Mešković.

Mentalni problemi su svetski fenomen. Mnoga istraživanja su pokazala da se najmanje mentalnih problema javlja u onim zajednicama u kojima postoji dobra društvena povezanost i gde postoji mreža psihološke podrške.

"Danas možemo videti društvo koje sedi u kafiću i svi gledaju u mobilne telefone", kaže Mešković i dodaje da raste broj osoba sa poremećajem ličnosti, jer smo u eri prebrzih promena, previše dešavanja, previše informacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: