Koga vreba grip?

Instituti za javno zdravlje počeli su kontrolu virusnih epidemija gripa i infekcija nalik gripu u sezoni 2016/2017. Kako ističu u Institutu za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”, uvezena je sezonska trovalentna vakcina protiv gripa, namenjena osobama s hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama s oslabljenim imunitetom.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.10.2016.

08:14

Koga vreba grip?
Foto: Thinkstock

Izvor: I.V, Dnevnik.rs

Imunolozi kažu da je vakcinacijom protiv gripa potrebno obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost. Preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku. Sezonska trovalentna vakcina preporučuje se bebama starijim od 6 meseci, kao i trudnicama i gojaznim osobama, bez obzira na prethodni vakcinalni status protiv gripa, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje nakon pandemije A H1N1.

Trovalentna (sezonska) vakcina pored tipa AH1N1 (A/California/7/2009 (H1N1)pdm09-like virus) virusa gripa, sadrži tipove AH3N2 (A/Hongkong/4801/2014 (H3N2)-like virus) i B virusa gripa (B/Brizbejn/60/2008-like virus). Imunitet se stiče dve do tri nedelje nakon davanja vakcine, a zaštita traje između 6 i 12 meseci. Vakcina koja će biti dostupna u domovima zdravlja je inaktivisana, split vakcina, proizvođača “Sanofi Paster”.

Za sada, u Srbiji se registruje niska aktivnost virusa gripa, a najugroženije su bebe i deca do četiri godine starosti. U odnosu na isti period lane, registrovana je viša vrednost stope incidencije oboljenja sličnih gripu.

U Vojvodini je u nadzoru i kontroli obolevanja od gripa učestvovalo 78 lekara iz svih opština predviđenih za nadzor. Za razliku od opštih rezultata u Srbiji, u Vojvodini od gripa i virusa koji mu sliče najviše obolevaju radni ljudi, stari od 30 do 64 godine. Od ukupno prijavljena 22 obolela, u ovoj kategoriji registrovano je osam obolelih, dok je u najmlađoj grupi, od 0 do 4 godine, registrovano sedmoro obolelih. Četiri obolela od gripa ima u populaciji starijih od 65, a tri osobe stare između 15 i 29 godina obolele su od gripa ili virusa sličnom gripu. U populaciji dece stare između 5 i 14 godina nema prijavljenih obolelih.

"Na osnovu pokazatelja geografske raširenosti u Vojvodini je registrovana incidencija oboljenja sličnih gripu na nivou uobičajenom za vanepidemijski period", kažu koordinator sentinel nadzora dr Mioljub Ristić i načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Mladen Petrović. Na osnovu registrovane incidencije oboljenja sličnih gripu intenzitet aktivnosti virusa gripa je nizak. I u Vojvodini su registrovane nešto više stope incidencije oboljenja sličnaihgripu (stopa incidencije je veća dva puta), dok je stopa incidencije akutnih respiratornih infekcija u nivou prošlogodišnje registrovane stope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: