Lekari iz celog sveta u BG o karcinomu debelog creva

Deseti međunarodni simpozijum kolorektalnih hirurga počeo u četvrtak i trajaće do subote, pišu "Večernje novosti".

Zdravlje

Izvor: B92

Subota, 15.10.2016.

08:30

Lekari iz celog sveta u BG o karcinomu debelog creva
Foto: Thinkstock

Piše: B. Radivojević

U Beogradu je danas počeo 10. Međunarodni simpozijum kolorektalnih hirurga, koji je okupio više od 1.000 lekara iz celog sveta. Među njima je i 30 najeminentnijih stručnjaka za ovu oblast medicine, koji će do subote, kada se cskup zatvara, održati prezentacije o najnovijim dostignućima u dijagnostici i lečenju karcinoma debelog creva.

Karcinom debelog creva je kod nas po učestalosti na drugom mestu kod muškaraca i na trećem mestu kod žena, a po smrtnosti na drugom mestu.

Profesor dr Zoran Krivokapić, jedan od najpriznatijih koloproktologa u svetu kaže da je najveći problem u Srbiji je što se gotovo trećina pacijenata lekaru obrati u uznapredovaloj fazi te bolesti.

- Karcinom debelog creva kod nas ima 35 na 100.000 stanovnika, a u najrazvijenijim zemljama i 60 na 100.000 stanovnika- objašnjava profesor Krivokapić.-Generalno, ova vrsta raka je veliki ubica u svim nacijama. Zbog toga su neophodni skrininzi u svim zemljama, a kod nas sa skrining pregledima počelo pre tri i po godine.Taj program kod nas daje odlične rezultate: samo tokom ove godine izvedeno je 1.000 uspešnih intervencija kod pacijenata sa rano otkrivenim kolorektalnim karcinomom.

Profesor Krivokapić kaže da je izuzetno nepovoljno što se kod nas kod 30 odsto obolelih karcinom debelog creva otkrije u uznapredovaloj fazi, a u razvijenim zemljama u odmakolom stadijumu bolesti kod lekara dođe tek 12 odsto obolelih. - Pravovremeno otkriven karcinom debelog creva je poptupno izlečiva bolest - kaže prof. Krivokapić. - U tome najbitniju ulogu imaju kolorektalni hirurzi, koji uz pomoć laparoskospke metode uklanjaju početne maligne promene.

Nažalost, karcinom debelog creva u Srbiji pokazuje tendenciju porasta, a ključnim uzrocima se smatra način života bez dovoljno fizičke aktivnosti, ishrana siromašna dijetalnim vlaknima iz voća i povrća, dok izvesnu negativnu ulogu ima i nepovoljno genetsko nasleđe.

- Kod nas je tumor debelog creva prisutniji među muškom populacijom, dok svetske studije pokazuju da je on podjednako učestao kod oba pola, naručito u visoko razvijenim zemljama zapadnog sveta - napominje profesor Krivokapić. - Porast broja obolelih u Srbiji može se objasniti činjenicom da u poslednjih 10 godina imamo značajno bolju dijagnostiku.

Laparoskopska hirurgija u Srbiji još predstavlja najveći domet u lečenju karcinoma debelog creva, dok se u bogatim zemljama to već radi pomoću robota, kojim upravlja hirurg posmatrajući čin operacije na ekranu.

- Robotska hirurgija pruža mnogo veće manevarske mogućnosti u radu hirurga, a time se umanjuje mogućnosti da se oštete okolna tkiva - objašnjava prof. dr Krivokapić. -Nadam se da će i Klinički centar Srbije uskoro nabaviti savremenog robota, čija cena na tržištu iznosi oko milion evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: