Novi način lečenja srca nakon infarkta: Ćelije kože kao lek?

Naučnici su na tragu razvijanja nove terapije za regulisanje srčanih problema, u kojoj bi ćelije sa kože pacijenta pomogle u tretiranju srčanih oštećenja, nastalih srčanim udarom.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 12.10.2016.

12:11

Novi način lečenja srca nakon infarkta: Ćelije kože kao lek?
Foto: Thinkstock

Terapija matičnim ćelijama stvara srčane ćelije koje su sposobne za delimičnu popravku oštećenja organa, iako će biti potrebno mnogo posla pre nego što se počne sa kliničkim ispitivanjima na ljudima.

U tretmanu se koriste srčane ćelije sa kože pacijenta koje se stvaraju u laboratoriji.

Srčani udari su jedan od vodećih uzroka smrti u svetu. Jedna ideju koju naučnici imaju za tretiranje pacijenata koji su doživeli udar je uzimanje ćelija sa njihove kože i pretvaranje u kardiomiocite - ćelije koje se kontrahuju.

Poslednje istraživanje u Japanu je bilo malo drugačije.

Naime, oni su izazivali srčani udar kod pet majmuna, a zatim lečili oštećenje srčanim ćelijama sa kože drugog, a ne istog majmuna. Donor je izabran kao genetski najbliži, ali su recipijentima i dalje bili potrebni lekovi kako ne bi odbacili ćelije.

Oni su otkrili da su srčane ćelije zamenile 16 odsto oštećenog tkiva. Nove ćelije povezale su se sa zdravim i za 12 nedelja počele su da pomažu organu u pumpanju.

Međutim, kod majmuna koji su podvrgnuti proceduri, razvio se neuobičajen srčani ritam, što je navelo istraživače da zaključe da je potrebno još mnogo da se radi na razvijanju tretmana, pre nego što bude bezbedan za izvođenje na ljudima.

Naučnici rade na otkrivanju uzroka neuobičajenog srčanog ritma.

Nadaju je da će, jednom kada budu ubrizgane u srce, ove ćelije pomoći u boljem pumpanju srca. Prednost je to što imuni sistem neće odbiti srčane ćelije, ali je procedura dugotrajna i skupa za individualne pacijente.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: