Poremećaji psihe među vodećim bolestima u Srbiji

U svetu se danas obeležava Dan mentalnog zdravlja, a u Srbiji u ovom trenutku poremećaji mentalnog zdravlja spadaju među šest najčešćih nezaraznih bolesti.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.10.2016.

14:09

Poremećaji psihe među vodećim bolestima u Srbiji
Foto: Thinkstock

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, najčešće bolesti koje muče stanovništvo Srbije su: bolesti srca i krvnih sudova, maligni tumori, šećerna bolest, opstruktivna bolest pluća, povrede i trovanja, poremećaji mentalnog zdravlja.

U poslednjem Istraživanju zdravlja stanovništva Srbije navodi se da problemi mentalnog zdravlja predstavljaju sve veći javnozdravstveni problem, te da je identifikacija grupa stanovništva koje su u riziku važna za kreiranje preventivnih programa.

Depresija je jedan od najrasprostranjenijih poremećaja, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ona je četvrti najčešći uzrok izostanka sa posla, a procenjuje se da će do 2020. godine biti na drugom mestu.

U Istraživanju zdravlja stanovništva Srbije utvrđeno je da 4,1 odsto stanovnika pokazuje simptome depresije, a SZO procenjuje da u zemljama Evrope svaki 15. stanovnik ima simptome depresije. Simptomi depresije prisutni su u znatno većem procentu kod žena (5,3 odsto) nego kod muškaraca (2,9 odsto), kao i u populaciji starih i najsiromašnijih.

Osobe sa mentalnim problemima i dalje prati stigmatizacija, nisu uključeni u društveni život, a u okviru antistigma kampanje "Sve naše tajne", danas je predstavljeno istraživanje "Čega se mladi u Beogradu stide", Centra za edukaciju istraživanje i razvoj. Sprovedena je anketa među mladima tako što je svako od njih na parčetu papira podelio tajnu koju nikome nije rekao, a prema rečima Mie Popić, ispostavilo se da su im svima tajne gotovo iste - osećaj stida, problemi sa samopouzdanjem, anksioznost, kontrola sopstvenih emocija, problematični porodični odnosi.

"Ideja ovog projekta je da mladima predočimo da nisu usamljeni u svom problemu, da i ostali imaju slične probleme", rekla je Popićeva na konferenciji za novinare i dodala da je primećeno da se mladi najmanje obraćaju straučnjacima kada imaju problem.

Psiholog Danijel Mešković kaže da u psihijatrijskim ustanovama postoje odeljenja za adolescente, ali da mladi imaju strah da se jave za pomoć, kao i da su lekari u zdravstvenom sistemu preopterećeni tako da imaju ograničeno vreme za svakog pacijenta.

"Naše ustanove nemaju pristup naklonjen mladima. Pokušaj da se napravi savetovališta na nivou domova zdravlja se ponovo vraćaju. Međutim, ljudi koji rade u savetovalištima, psiholozi, pedijatri, ginekolozi, čini mi se da su nedovoljno obučeni", kaže Mešković.

Psiholozi u školama, kako kaže, kada ih pitate čime se bave odgovaraju da se bave papirologijom i formalnostima, da nemaju vremena da se bave mladim ljudima. Mentalni problemi su svetski fenomen, nastavlja on, i dodaje mnoga istraživanja po pokazala da se najmanje mentalnih problema javljaju u onim zajednicama gde postoji dobra društvena povezanost, gde postoji mreža psihološke podrške.

"Danas možemo videti društvo koje sedi u kafiću i svi gledaju u mobilne telefone", kaže Mešković i dodaje da raste broj osoba sa poremećajem ličnosti, jer smo u eri prebrzih promena, previše dešavanja, previše informacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: