Tri decenije od prve transplantacije bubrega u Novom Sadu

Prve dve transplantacije bubrega u Novom Sadu urađene su 21. maja 1986, a od tada do danas bilo je 255 transplantacija ovog vitalnog organa.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 09.10.2016.

13:27

Tri decenije od prve transplantacije bubrega u Novom Sadu
Foto: Thinkstock

Piše: Lj. Petrović

Izvor: Dnevnik.rs

Obeležavajući 30 godina od prve transplantacije bubrega Klinički centar Vojvodine navodi da je od ukupnog broja transplantacija, najviše onih sa bubregom kadaveričnog porekla, kod 162 pacijenta, a manji broj transplantiranih bubrega, kod 93 bolesnika, od živog je davaoca.

Upravnik Klinike za nefrologiju i šef Transplantacionog tima prof dr Igor Mitić istakao je da bez donora nema transplantacije. Kako je rekao, po broju donora naša zemlja je na dnu Evrope i, dok druge zemlje imaju 40 donora na milion stanovnika, kod nas je to svega pet.

"Jednom nedeljno u Kliničkom centru Vojvodine imamo dokazanu moždanu smrt, ali ne dobijamo dozvolu za uzimanje organa. Sinoć smo imali dozvolu porodice, a kod prethodnih sedam slučajeva nije bilo saglasnosti familije", rekao je dr Mitić.

Klinički centar Vojvodine radnoj je obeležio 30 godina od prve transplantacije bubrega, tako što je u četvrtak uveče uradio tri transplantacije.

"Imali smo jednu eksplantaciju, i transplantaciju jetre kod jednog pacijenta i bubrega kod dva", rekao je upravnik

Klinike za vaskularnu i transplantacionu hirurgiju i šef Transplantacionog tima dr Vladan Popović i dodao da je u slučajevima transplantacije angažovano između 60 i sto hirurga i lekara, koji u četiri tima rade u četiri sale.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo docent dr Zoran Gojković istakao je da je transplantacija jedna od najboljih metoda za lečenje pacijenata s hroničnom bubrežnom insuficijencijom.

"Transplantacija ima i medicinski značaj jer pacijenti žive duže, ali i socio-ekonomski, jer žive znatno bolje, a ovo je i najjeftiniji vid lečenja. Transplantacijama se meri i kvalitet usluga jedne ustanove, a Klinički centar Vojvodine može da se ponosi svojim rezultatima", poručio je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Trasplantacija bubrega je jedinstvena medicinska procedura, jer s jedne strane predstavlja najbolji način lečenja i donosi najbolji i najduži život bolesnicima, a sa druge strane to je i najjeftiniji način lečenja terminalne bubrežne slabosti, te povećanje broja transplantacija bubrega predstavlja višestruki interes celokupnog zdravstvenog sistema jedne države.

Srednja dužina preživljavanja bolesnika iznosi 69 meseci, prosečno 80 meseci, a srednja dužina preživljavanja i funkcionalnog transplantiranog bubrega 53 meseca, prosečno 63. Petogodišnje preživljavanje bolesnika nakon transplantacije bubrega iznosi 86 odsto, a desetogodišnje 65 procenta, dok dvadeset godina nakon transplantacije bubrega doživi 20 odsto bolesnika.

Nakon pet godina od transplantacije bubrega, funkcionalni graft imalo je 68 odsto transplantiranih bolesnika, a nakon deset 50 odsto, dok je funkcionalni graft nakon 20 godina od transplantacije imalo osam procenata bolesnika. Najduže preživeli bolesnik posle transplantacije živeo je 25,3 godina, i to s funkcionalnim graftom. Na listi čekanja za transplantaciju bubrega trenutno je 150 kandidata, od oko 1.250 bolesnika u Vojvodini koji imaju terminalnu bubrežnu bolest i leče se dijalizom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: