Dva svetski poznata hirurga iz Japana operišu u Beogradu

Vodeći svetski stručnjaci u transplantacionoj hirurgiji, japanski profesori Masatoši Makuči i Akimasa Nakao borave u Srbiji gde će operisati i demonstrirati presađivanje jetre sa živog davaoca.

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Subota, 08.10.2016.

11:36

Dva svetski poznata hirurga iz Japana operišu u Beogradu
Foto: Thinkstock

Srbija ima velike probleme sa sprovođenjem transplatacionog programa i jedan od potencijalnih načina rešavanja tog problema je presađivanje žive jetre, odnosno jetre sa živog davaoca, zbog čega su u našoj zemlji dva svetska imena u transplantacionoj hirurgiji, profesori Masatoši Makuči i Akimasa Nakao, izjavio je danas profesor Vladimir Đukić.

Đukić je rekao Tanjugu da ima veoma malo donora, svega šest prošle godine i da u toj situaciji, kada kadaverična transplantacija (presađivanje organa sa preminule osobe na živu) skoro ne postoji, jedan od potencijalnih načina rešavanja tog problema je presađivanje žive jetre, odnosno jetre sa živog davaoca.

"Upravo zbog toga, pokušaćemo da iskoristimo prisustvo profesora Makučija i njegovu želju da pomogne našoj hirurgiji, a on je uradio više od 1.000 transplantacija u Japanu", rekao je Đukić i dodao da je Makuči najveće svetsko ime u hirurgiji jetre, koji je došao da operiše kod nas i da je želja naših lekara da dugo sa njim sarađuju.

Doktor Vladimir Dugalić rekao je da će danas profesori Makuči i Nakao demonstrirati operaciju uživo, zajedno sa profesorom Gvidom Torzilijem iz Milana.

"Uspeli smo da zamolimo profesora, pre svega, zbog mlađih lekara da nam i uživo demonstrira operaciju. Pošto on ništa ne prepušta slučaju, čak su ultrazvučni aparat doneli iz Nemačke za tu priliku, pošto mi, nažalost, takav nemamo", rekao je Dugalić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, svetski vodeći stručnjaci iz oblasti hepato biliopantkreatične hirurgije Makuči i Nakao operišu u svim svetskim centrima, a "verovatno prepoznavajući entuzijazam, volju i činjenicu da ovde ima ljudi koji mogu da rade ozbiljno tu hirurgiju", zbog toga su došli u Klinički centar.

Dugalić je dodao da su oba gosta iz Japana imala predavanja u Dekanatu Medicinskog fakulteta, koja su, kako je rekao, bila jako posećena, te da mu je drago da i dalje postoji interesovanje mladih doktora, koji znaju da cene uloženi veliki napor da se uopšte dovedu takvi stručnjaci u Srbiju.

I Makuči i Nakao su promovisani u počasne članove Medicinske akademije srpskog lekarskog društva, rekao je Dugalić i dodao da će danas stručnjaci iz Japana demonstrirati operaciju uživo.

Profesor Masatoši Makuči, koji je i predsednik Crvenog krsta Japana, rekao je Tanjugu da je 1993. prvi put uspeo u transplantaciji jetre sa živog davaoca i da se od tada ta metoda širi svetom, jer, kako je rekao, čak ni u SAD broj donora nije dovoljan.

U Japanu, kaže Makuči, ukupno se godišnje uradi oko 1.000 transplantacija, a od tog broja, samo 60 su kadaverične.

Profesor Akimasa Nakao, koji ima odlične rezultate u lečenju karcinoma gušterače, našim hirurzima dao je nekoliko korisnih saveta da se napravi razlika između operabilnih i neoperabilnih slučajeva, a pokazao je i našim hirurzima novi hirurški pristup krvnim sudovima, u zbrinjavanju karcinoma pankreasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: