Novo otkriće može da pomogne i starijim ženama da zatrudne

Naučnici su možda došli do otkrića da ljudski jajnik može da proizvede nove jajne ćelije u odraslom dobu. Otkriće bi moglo da poveća izglede za nove tretmane, koji će omogućiti starijim ženama da zatrudne, ali i pomoći mlađim ženama kod problema sa začećem.

Zdravlje

Izvor: Guardian

Subota, 08.10.2016.

09:39

Novo otkriće može da pomogne i starijim ženama da zatrudne
Foto: Thinkstock

Ako dokaz bude potvrđen, to može da znači da se žene ne rađaju sa fiksnim brojem jajnih ćelija, kao i da telo ipak može da poveća broj jajnih ćelija. Do sada je ovo bila glavna prepreka ženskim reproduktivnim mogućnostima.

Mala studija uključivala je pacijente obolele od raka, a biospija jajnika mlađih žena koje su prošle hemoterapiju pokazala je da su imale daleko veću gustinu jajnih ćelija od zdravih žena istih godina.

Profesorka Evelin Telfer, koja je predvodila studiju na Univerzitetu u Edinburgu rekla je: “Ovo je nešto vredno pažnje i potpuno neočekivano za nas. Tkivo je izgleda formiralo nove jajne ćelije iako dogma glasi da ljudski jajnik ima fiksni broj jajnih ćelija i da se nove ne mogu više formirati.“

Do otkrića su došli tako što je njen tim u početku istraživao zašto lek ABDV ne izaziva probleme sa plodnošću, kao većina hemoterapija.

Sa druge strane, postoje i drugačija moguća objašnjenja povećanja broja jajnih ćelija. Jedno od njih glasi da su jajne ćelije već postojale, ali su “isplivale na površinu“ pod uticajem tretmana na jajnike, ili da su se ćelije podelile na dva ili više delova, kao posledica štete koju je hemoterpija mogla da nanese.

“Na slučaj bi trebalo da se gleda sa strane radoznalosti, a ne kao na otkriće, sve dok se ne istraži dublje“, kaže Dejvid Albertini, direktor laboratorije Centra za ljudsku reprodukciju u Njujorku.

Naime, u sprovedenoj studiji su poređeni jajnici pacijenata koji su primali lek ABVD, i onih žena koje su primale jaču dozu lekova (OEPA-COPDAC), za koju je poznato da utiče na neplodnost. Pored toga, bilo je i uzoraka od 10 zdravih žena. Pacijentkinje koje su primale ABDV imale su više jajnih ćelija od ostalih.

“Veliki procenat je u pitanju. Ne radi se samo o nekoliko jajnih ćelija. Stoga nemamo drugo objašnjenje od onog da su se formirale nove jajne ćelije“, objašnjava Teflerova.

Naime, jajne ćelije kod ABDV pacijenata bile su “mlađe“ – poput onih kod devojčica u pubertetu – što ide u priilog teoriji da su novonastale i da nisu skroz razvijene.

Prethodna naučna grupa Teflerove identifikovala je nešto što bi mogle biti matične ćelije u jajnicima, koje bi mogle da se razviju i izgledaju poput jajnih ćelija. Ipak, nije još uvek jasno da li ove ćelije mogu biti funkcionalne ćelije koje se mogu oploditi - a čak se i postojanje matičnih ćelija u jajniku osporava od strane drugih naučnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: