Naučnici na tragu: "Ćelije kancera je moguće isključiti"

Nova studija Univerziteta u Majamiju otkrila je način na koji se aktiviraju uspavane ćelije kancera i navode da ovo otkriće može da vodi razvijanju nove terapije, koja će ćelije kancera zauvek držati uspavanim.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Petak, 07.10.2016.

09:47

Naučnici na tragu:
Foto: Thinkstock

Ako nova terapija uspe, moći će da zadrži pacijente u remisiji, prenosi Daily Mail.

Abnormalni proteini koji pomažu tumorima da rastu čuvaju se kao amiloidna tela koja izazivaju demenciju, u aktivnim ćelijama kancera. U trenutku kada tela počinju da razbijaju ćelije kancera, kancer je ponovo aktivan i tumori se šire.

Stručnjaci kažu da ovo otkriće može da vodi razvijanju nove terapije, koja će ćelije kancera držati uspavanim.

Amiloidna tela igraju glavnu ulogu u razvijanju neuroloških bolesti, ali je njihova povezanost sa kancerom bilo dugo neotkrivena.

Profesor Stiven Li sa Univerziteta u Majamiju je predvodio studiju i kaže: “Ako možemo da sprečimo amiloidna tela da razbiju ćelije kancera, postoji mogućnost da će onda one zauvek ostati uspavane.“

“Pored toga, možda možemo aktivne ćelije kancera da okrenemo u neaktivne, tako što ćemo ih podstaći da skladište proteine kao amiloidna tela.“

“Ovom procedurom ne bismo se otarasili ćelija kancera, ali bismo mogli da ih držimo neaktivnim, da ih isključimo, ne dozvoljavajući im da ponovo postanu aktivne. Optimističan sam da ovo može da postane novi način lečenja kancera“, dodaje profesor Li.

Proteini počinju kao niz aminokiselina koji presavijaju sami sebe u trodimenzionalni oblik. Upravo to “savijanje proteina“ omogućava im da obavljaju korisne funkcije u našem organizmu.

Amiloidi se opisuju kao proteini koji se nisu presavili normalno, a zatim su se skupili. U ovom obliku oni se ne razbijaju lako kao normalni proteini i mogu se izgraditi u tkivima i organima. Ako u tom slučaju to tkivo ili organ prestanu da funkcionišu, to stanje se naziva amiloidoza.

U mozgu obolelih od Alchajmerove bolesti naučnici su pronašli amiloidne ploče. Proizvodnja amiloida dozvoljava ćelijama da funkcionišu na dug vremenski period. Naučnici navode da taj proces ističe svoju netoksičnu i zaštitnu prirodu, ne samo u ćelijama kancera.

Studija je objavljena u žurnalu “Razvojne ćelije“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: