Batut: Prošle godine 889 obolelih od tuberkuloze

Prošle godine, u Srbiji je zabeleženo 889 obolelih od tuberkuloze, što je svrstava u evropske zemlje sa niskim opterećenjem od te bolesti, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Zdravlje

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 06.10.2016.

14:22

Default images
Foto: Thinkstock

Kako je navedeno, tuberkuloze u Srbiji ima sve manje, zahvaljujući doslednoj primeni Programa zdravstvene zaštite od tuberkuloze, usklađenog sa strategijama Svetske zdravstvene organizacije, kao i zahvaljujući finansijskoj podršci Programu od projekata Ministarstva zdravlja, finansiranih iz sredstava donacije Globalnog fonda za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Iz Batuta navode da se, u uslovima društveno-ekonomske krize, suočavaju s nedostatkom sredstava za finansiranja svih aktivnosti programa, što se može odraziti na porast broja obolelih.

"Neophodno je da aktivnosti u oblasti prevencije i kontrole tuberkuloze budu neprestano na listi prioriteta, kako u svim ustanovama u sistemu zdravstvene zaštite tako i u partnerskim organizacijama i institucijama, kako bi se i u okviru raspoloživih sredstava očuvala dobra kontrola bolesti", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: