Pet namirnica koje ne smete podgrevati

Većina nas često podgreva jela u mikrotalasnoj pećnici ili na šporetu. Možda niste znali da neke namirnice nikako ne bismo smeli da podgrevamo jer one sadrže stvari koje kod ponovnog zagrevanja postaju toksične.

Zdravlje

Izvor: zadovoljna.hr

Četvrtak, 06.10.2016.

11:49

Pet namirnica koje ne smete podgrevati
Foto: Thinkstock

To može da ostavi kratkoročne posledice poput probavnih problema, ali i da dugoročno našteti našem zdravlju

1. Celer. Uglavnom ga koristimo za kuvanje supe i čorbe ili za pire i salate. Nakon kuvanja celer obavezno treba izvaditi iz supe i pojesti ga svežeg. Sadrži hranljive materije koje postaju toksične usled ponovnog zagrevanja.

2. Jaja. Takođe spadaju u grupu rizičnih namirnica. Nikada ne podgrevajte tvrdo kuvana jaja, kajganu ili musaku s prelivom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti sveže pripremljene. Smeju da se čuvaju u frižideru i pojedu hladne.

3. Spanać. Stručnjaci preporučuju da kuvani spanać pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan posle. On sadrži visoki procenat hranljivih materija koje se usled stajanja, ali i ponovnog podgrevanja pretvaraju u kancerogene i opasne za naše zdravlje.

4. Krompir. Većinu nas odmalena su učili da se krompir nikada ne podgreva i ne ostavlja za dan posle. Bili su u pravu. Naime, radi se o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje hranljive materije tokom zagrevanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate varivo za nekoliko dana, ne stavljajte u njega krompir.

5. Gljive. Jedu se odmah nakon pripreme. Podgrevanje menja sastav proteina u gljivama zbog čega može doći do raznih probavnih i želudačnih problema. Takođe, menjaju svoj ukus. Zabrana podgrevanja vredi i za supe, rižota i sva druga jela u kojima se nalaze gljive.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: