Svetski dan zdravlja posećen dijabetesu

Svetski dan zdravlja ove godine posvećen je dijabetesu. Ovu bolest, koja je peti vodeći uzrok umiranja, u Srbiji ima gotovo 800.000 ljudi.

Zdravlje

Izvor: Jovana Uhrin

Sreda, 05.10.2016.

20:30

Svetski dan zdravlja posećen dijabetesu
Foto: Thinkstock

U Srbiji svaka druga osoba boluje od neke hronične bolesti i umre od posledica infarkta, a svaki treći građanin pati od povišenog krvog pritiska.

U poslednje vreme su infarkt i moždani udar sve učestaliji kod mlađe populacije, pa se postavlja i pitanje da li smo toliko bolesni kao nacija ili građani Srbije ipak kod lekara odlaze samo kad zaboli.

“Ovo je prilika da apelujem na sve da ne jednom ili dva-tri puta godišnje pričamo o tome i razmišljamo, nego da to mora da bude svaki dan i da svaki dan treba da odvojimo par minuta vremena da vidimo sta možemo da uradimo za naše zdravlje, za našu porodicu, sta možemo da uradimo sa ishranom, šta možemo da uradimo sa fizickim aktivnostima, i svim onom stvarima koje ne koštaju ništa a koje mnogo znače”, rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

OFF: Oko osam odsto pacijenata u Srbiji leci se od dijabetesa ali skoro dve trecine pacijenata i ne zna za dijagnozu i ne leci se. Zabrinjavajuci podaci su i da je dijabetes sve ucestaliji i kod dece.

Prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta u Beogradu , navodi da se oko osam odsto pacijenata u Srbiji leči od dijabetesa, ali skoro dve trećine ljudi ne zna za dijagnozu i ne leči se. Zabrinjavajući podaci su i da je dijabetes sve učestaliji i kod dece.

“Što se tiče oboljevanja kod dece, ono je prisutno i takođe raste, ali ono što je vrlo opasno je i jedna tendencija koja je zabeležena, naročito u poslednjih pet, šest godina. To je da kod dece ima sve više dijabetesa tipa dva, koji je povezan sa gojaznošću i takozvanim sedentarnim načinom života, uz kompjuter, kompjuterske igre, uz televizor i slično”, rekao je.

Plan Ministarstva zdravlja je da se u narednoj godini napravi jedan kontrolni centrar za celu Srbiju, najverovatnije na internoj B klinici, odakle će se sprovoditi i edukacija i prevencija i sve neophodne stvari kako bi se sprečio ogroman odliv novca, a raspolagaće se već postojecim sredstvima, najavio je ministar Lončar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: