Četiri vežbe istezanja koje bi trebalo da radite svako jutro

Naučnici tvrde da istezanje tela nakon buđenja znatno pomaže u otklanjanju osećaja pospanosti, ali i pruža olakšanje bolnim i stegnutim mišićima.

Zdravlje

Izvor: B92

Nedelja, 02.10.2016.

08:22

Četiri vežbe istezanja koje bi trebalo da radite svako jutro
Foto: Thinkstock

Bočno istezanje

Sedite u Lotus položaj i naginjite se sa rukama ispuženim napred, a potom polako isprepletite prste. Vaši dlanovi bi trebalo da budu okrenuti sa spoljašnje strane. Istegnite ruke ka napred, a potom ih podižite iznad glave. Potom se nagnite desno koliko možete, a onda i levo. Ova vežba isteže gornji deo tela, ramena i ruke.

Uvijanje kičme

Lezite na leđa, podignite jednu nogu, a koleno druge noge primaknite što više stomaku i držite ga suprotnom rukom. Potom polako uvijte kičmu dok vučete koleno prema podu. Ključno je da istežete i uvijate kičmu, a da pri tome ramena ostanu na podu. Kad se vratite u početni položaj, možete isto ponoviti s drugom stranom tela. Na ovaj način istežete kičmu, leđa i gluteuse.

Podizanje kukova

Sedite, prekrstite noge i obe ruke stavite iza sebe s dlanovima postavljenim ravno na pod, a prstima okrenutim ka spolja. Prebacujte svoju težinu na ruke dok polako spuštate glavu ka nazad. Oslonite se na dlanove dok podižete telo i zadnjicu sa poda, odnosno grudi i kukove ka plafonu. Zaustavite se u tom položaju nekoliko sekundi, pa se vratite u početni položaj i ponovite vežbu. Tako ćete istegnuti kukove, stomačne mišiće i grudi.

Istezanje u stojećem položaju

Stanite uspravno i udišite dok podižete ruke iznad glave. Ruke istežite ka gore dok se polako propinjete na prste. Trebate osetiti istezanje celog tela. Potom izdahnite i vratite se u početni položaj. Nakon toga se nagnite napred i dodirnite nožne prste. Treba da osetite istezanje celog torza, počevši od glave, preko gornjeg, srednjeg i donjeg dela leđa, ramena, ruku, prepona i stopala. Ova vežba isteže celo telo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: