Svetlosni spektakl za bolesnu decu

Deca u jednoj bolnici u Providensu, u američkoj državi Roud Ajland, svake večeri se okupljaju kako bi uživala u svetlećim porukama koje im za laku noć šalju neznanci iz visokih zgrada i sa obala reke.

Zdravlje

Izvor: Beta

Petak, 30.09.2016.

10:20

Svetlosni spektakl za bolesnu decu
Tanjug / AP Photo/Charles Krupa

Gest koji je pre šest godina počeo jednim znakom, postao je svetlosni spektakl na reci Providens, veoma iščekivani ritual u Dečijoj bolnici Hasbro.

Tokom jednog minuta svake večeri u 20.30 časova, nevidljivi stranci bolesnoj deci požele laku noć paleći i gaseći svetla na oblakoderima, hotelima, remorkerima, jahting klubu i patrolnim kolima i čamcima policije.

"Posebno je kada znaš da će ljudi koje čak i ne znaš odvojiti vreme da upale svetla", rekla je 13-godišnja Olivija Stivenson, koja je od juna tri puta primljena u bolnicu pošto joj je dijagnostifikovan lupus.

Da bi im zahvalila, Olivija svojom baterijskom lampom s prozora bolnice odgovara sa dva bljeska, što znači "Hvala!".

"Tako je lepo videti iskren osmeh na njenom licu, posle toliko vremena. Potpuno razvedri decu, a čak u stvari ne košta ništa", rekla je Olivijina majka.
Tanjug / AP Photo/Charles Krupa
Neki od većih hotela duž reka su instalirali stalne signale koji automatski šalju svetlosne poruke u 20.30, ali većina to radi ručnim lampama.

Jedna grupa dobrovoljaca se svake večeri okuplja blizu vrha 28-spratne poslovne zgrade kako bi poslali svetleću poruku, a najdalji signal dolazi iz crkve tri kilometra niz reku.

Ideja je nastala kada je Stiv Brosnian, koji je 26 godina zabavljao decu u bolnici, počeo da šalje jednostavne poruke namenjene pojedinačnoj deci, koristeći baterijsku lampu i svetlo na svom biciklu.

Krajem prošle godine, pozvao je lokalna preduzeća da pošalju zajedničku poruku Dečijoj bolnici: "Laku noć Hasbro!", koristeći bljesak za svaki slog.

Prvi se pridružio jedan noćni klub, zatim su i remorkeri počeli da šalju poruke svojim jakim reflektorima, ponekad i trubeći sirenama, a onda su se uključili i restorani, jahting klub i policajci.

Ono što je najlepše u svemu tome je, kaže Brosnian, to što niko ne zna ko na drugoj strani šalje, odnosno prima poruku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: