Svetski dan srca: Možete da učinite nešto za svoje zdravlje

U današnjem “Kažiprstu” doktor Branko Beleslin govorio je o Svetskom danu srca.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

16:51

Svetski dan srca: Možete da učinite nešto za svoje zdravlje
Foto: Thinkstock

“Znanje je moć - čuvaj svoje srce” - to kaže kampanja, a šta kaže statistika? Kardivaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svetu, a to se odnosi i na Srbiju. Šta u ovoj kampanji u sklopu Svetskog dana srca može da učini?

“Cilj je da smanjimo obolevanje i brojevi jesu takvi. U Srbiji godišnje umire oko 55-56 ljudi od kardiovaskularnih bolesti, a malo više od 50 odsto oboli. To je procenat koji je neprihvatljiv jer na globalnom nivou on iznosi 31 odsto.

Zemlje se dele na one sa niskim, visokim i vrlo visokim stepenom rizika od nastanka kardiovaskularnih bolesti, a Srbija se nalazi tu na granici između visokog i vrlo visokog."

Šta je potrebno da jedna takva kampanja bude uspešna?

"Da bi jedna kampanja bila uspešna, mora da ima nekoliko koordinisanih faktora. Sve institucije i udruženja, poput udruženja kardioliooga, udruženja za dijabetes, sve do vladinih insitucija i Ministarstva moraju koordinisano da rade kako bti se smanjio stepen zastupljenosti kardiovaskularnih bolesti.

Treba imati na umu da, ukoliko na populacionom nivou smanjite procenat obolelih za samo jedan odsto, na taj način spasavate 25.000 života, što košta oko 40 miliona evra.

"Takođe, ovo je dugoročni cilj, tako da se ne mogu očekivati željeni rezultati za godinu ili dve. Ali za 10 godina ćemo sigurno imati dobre rezultate.”

Kada se to primeni na uslove u Srbiji u kojima se danas živi i prođe kroz prvu poruku – “Nahrani svoje srce”, shvati se da u našoj zemlji ima 700.000 nezaposlenih građana i da dve trećine njih navode da teško žive. Oni kažu “A kako ja da nahranim svoje srce?”

“Ovo je društveno-zdravstveno pitanje, vrlo kompleksno, i odgovor nije lak. Ali morate da postavite ciljeve koji su ostvarljivi u određenom vremenskom periodu. Svi mogu pomalo da urade i doprinesu tome. Loša ekomonija jeste jedan od faktora za nastanak kardiovaskularnih bolesti, ali svaka osoba može nešto da učini da popravi svoje stanje. Neke stvari su jednostavnije, na primer pušenje, potpuna zabrana pušenja u javnim zatvorenim prostorima i jedna modifikacija promene mentalita, odnosno naših loših životnih navika.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: