Imate kamen u bubregu? Uplatite vožnju rolerkosterom

Izbacivanje kamena iz bubrega je bolna procedura, ali jedan lekar iz Mičigena smatra da ima jednostavan recept – vožnju rolerkosterom.

Zdravlje

Izvor: cbc.ca

Sreda, 28.09.2016.

12:20

Imate kamen u bubregu? Uplatite vožnju rolerkosterom
Foto: Thinkstock

Dejvid Vartinger, hirurg specijalizovan za urologiju, započeo je istraživanje zahvaljujući jednom pacijentu koji je putovao u Diznijev park u Orlandu i vozio se velikim rolerkosterom kada je primetio nešto neobično.

“Čim je sišao sa rolerkostera, izbacio je kamen iz bubrega. Onda je platio još dve vožnje i izbacio još dva kamena zaredom. Tako nešto nije mogla biti slučajnost”; rekao je Vartinger.

Ta priča ga je fascinirala toliko da je pokrenuo studiju čije je rezultate objavio u časopisu “Journal of the American Osteopathic Association”.

Vartinger je tako čak 240 puta otišao na vožnju istim rolerkosterom noseći ranac sa realističnim modelom bubrega, napravljenim na osnovu rezultata skenera jednog pacijenta. Bubreg je bio napunjen pravim kamenčićima i urinom.

Tokom ove simulacije, Vartinger je došao do zaključka da ukoliko sedite u poslednjem sedištu rolerkostera, imate 70 odsto šanse da izbacite kamen, ali da ne morate da putujete u Orlando.

Naime, pokazalo se da i manje strašni rolerkosteri imaju istu moć.

“Ne morate da idete na lude vožnje. Svaka koja uključuje stalne vibracije i drmusanje može da prođe”, kaže lekar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: