Koliko često treba prati posteljinu, grudnjake, farmerke?

Mobilne telefone dodirujemo i do 150 puta dnevno, kažu naučnici. Zato se postavlja pitanje - kako i koliko često treba da čistimo određene stvari i aparate?

Zdravlje

Izvor: radiosarajevo

Utorak, 27.09.2016.

19:45

Default images
Foto: Thinkstock

Telefoni

Američki naučnici otkrili su 7000 vrsta bakterija na uzorku od 51 mobilnog telefona. Iako je većina tih bakterija bezopasna - neke nisu. Zato je dobro svaki dan očistiti mobilni antibakterijskim maramicama. Ako ne svaki dan, onda što češće.

Posteljina

Na posteljini svakodnevno ostavljamo milione ćelija kože i velike količine znoja, a i jedno i drugo privlači grinje. Iako bezopasne, one proizvode izmet koji sadrži alergene koji mogu izazvati svrab očiju, rinitis i astmu. Zabrinjavajući je podatak da jedna od deset osoba pere posteljinu svake četiri nedelje, a više od trećine čeka 14 dana. Međutim, posteljinu bi trebalo prati jednom nedeljno na najmanje 60 stepeni kako bi se uništile bakterije.

Jastuci

Lekari su utvrdili da do trećine jastuka može biti sastavljeno od mrtvih ćelija kože, grinja, njihovog izmeta... Zato perite jastuk svaka tri meseca. Mnogi se mogu mašinski prati, a pranje na 60 stepeni ubija bakterije.

Kreveti (dušeci)

Vaš dušek trebalo bi provetriti svakih šest meseci, a mrlje uklonite brisanjem površine mokrom krpom. Nakon čišćenja dušek okrenite.

Džins

Pranje farmerki svakih pet nošenja čuva njihovu boju i vlakna. Češćim pranjem brzo će se uništiti. Takođe, farmerke mrze vrućinu jer visoke temperature uništavaju njihova vlakna pa ih nemojte prati na visokim temperaturama nego u hladnoj vodi.

Grudnjaci

Grudnjak nosimo na delu tela koji se često znoji. U slučaju grudnjaka izbegavajte pranje u mašini koje mu uništava elastičnost i skraćuje 'život'. Perite ih ručno nakon dva nošenja i ne sušite na radijatoru.

Pidžame

Nakon sedam dana. Važno je da u krevetu budete sveži i čisti.

Psi

Kupanje psa korisno je i za vas. Oni kupe crve, krpelje i grinje koji kod ljudi mogu uzrokovati osip. Vaše pse kupajte svaka dva meseca.

Kuhinjske krpe

Perite nakon svake upotrebe i to na 60 stepeni kako biste uništili bakterije. Nakon pranja peglajte ih, takođe na visokim temperaturama.

Novčanici

Čistite ih svake nedelje. Možete ih obrisati maramicama za dezinfekciju ili, ako je dopušteno, operite ih u mašini.

Ručne torbe

Svake nedelje. Posebno pazite na ručke i dno vaše torbe, jer ih svuda nosite sa sobom i ostavljate na raznim površinama. Kao i vaš novčanik, i torbu jednom nedeljno obrišite antibakterijskim maramicama.

Izvor: Daily Mail

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: