Prvi put u UK: Lekari pomogli ženi da se ubije

Pacijentkinja Nina Adamovič preminula je nakon što je zatražila od lekara da joj isključe pejsmejker, što je prvi takav zabeležen slučaj u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2016.

09:23

Prvi put u UK: Lekari pomogli ženi da se ubije
Foto: Thinkstock

Nina Adamovič patila je od retke srčane bolesti, a prvi pejsmejker stavila je 1996. godine. Deset godina kasnije imala je srčani udar, ali je do 2014. godine njeno srce radilo na manje od 10 odsto kapaciteta.

Adamovičeva je u januaru 2015. za BBC objasnila svoju želju da okonča svoj život.

“Zaista verujem da imam prava da odlučim da li želim pejsmejker uključen ili isključen“, rekla je tada ova sedamdesetjednogodišnjakinja.

“Osećam da postoji život i smrt, kao druga strana novčića. Volela bih da znam šta se nalazi tamo. Nije da želim da umrem, ja umirem.“

Njen doktor, čije ime nije još uvek poznato, zajedno sa etičkim komitetom bolnice odlučili su da, nakon medicinskih ispitivanja i psiholoških testova, isključe Ninin pejsmejker.

Aktivisti su ipak zabrinuti zbog moralnih i legalnih posledica povezanih sa ovim slučajem, koji je ilegalan u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako da njeni doktori mogu biti krivično gonjeni.

Nina Adamovič je Poljakinja koja je živela u Britaniji 30 godina.

Eutanazija kao i asistirano samoubistvo su i dalje ilegalni u engleskom pravu.

U zavisnosti od okolnosti, eutanazija se smatra ili ubistvom iz nehata ili ubistvom i kažnjava se doživotnom kaznom zatvora.

Asistirano samoubistvoje ilegalno i potpada pod uslove Samoubistvenog akta, i kažnjava se sa 14 godina zatvora. Pokušaj samoubistva nije kriminalni akt po sebi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: