Da li crno vino poboljšava protok krvi?

Tim istraživača na Univerzitetu u Nortambriju želi da ispita dejstvo resveratrola, koji se nalazi u crnom vinu, i njegov uticaj na protok krvi.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 23.09.2016.

15:45

Da li crno vino poboljšava protok krvi?
Foto: Thinkstock

Tim veruje da supstanca može da poboljša mentalne funkcije tako što povećava protok krvi u mozgu,i žele da testiraju teoriju uz pomoć zdravih volontera.

Ranije sprovedena studija, u kojoj su učestvovali ljudi između 18 i 35 godina, pokazala je da postoji napredak u mentalnim funkcijama kod ispitanika.

Istraživači su pratili kako ispitanici izvršavaju mentalno zahtevne zadatke. Zatim će testovima ispitati da li određene nemogućnosti izvršavanja mogu biti prevaziđene pod uticajem resveratrola.

Student doktorskih studija Tomiti Eskl kaže: “Postoje brojne prednosti crvenog grožđa. Poseban ekstrakt iz kože crvenog grožđa, resveratrol, povećava protok krvi u mozgu i povećava kognitivne funkcije.“

“Većina studija je sprovedena na mladima, ali se očekuje bolje dejstvo resveratrola na starijoj populaciji, koja može da pati od prirodnog pada u pojedinim aspektima mentalnih funkcija, kao što su memorija i reakcije na godine.“

Istraživači veruju da će studija pokazati bolje rezultate ako bude sprovedena na starijim ispitanicima.

Univerzitet zato traži dobrovoljce, zdrave muškarce i žene između 50 i 70 godina koji će testirati resveratrol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: