Šta se događa u telu godinama nakon prestanka pušenja?

Najveće istraživanje dugoročnih dejstava pušenja na ljudski DNK pokazalo je da pušenje cigareta menja oko 7000 ljudskih gena, a neka oštećenja ostaju prisutna i decenijama nakon prestanka pušenja.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 22.09.2016.

20:26

Šta se događa u telu godinama nakon prestanka pušenja?
Foto: Thinkstock

U istraživanju koje je objavljeno u časopisu "American Heart Association", ispitali su uzorke krvi 6.000 osoba i zaključili da pušenje trajno oštećuje ljudski gen.

Ljudsko telo počinje da se regeneriše nedugo nakon prestanka pušenja, ali DNA metilacije ćelija pokazale su da neke ćelje ostaju oštećene i tri decenije kasnije.

Pojedini od 7.000 promenjenih gena kao posledica pušenja dokaz su da odvikavanje nije garancija za izbegavanje nekih bolesti koje pušenje uzrokuje, na primer raka pluća i bolesti srca, navodi se u rezultatima istraživanja.

"Istraživanje je ponudilo dokaze da pušenje ima dugoročne posedice na ljudsku molekularnu "mašineriju", i to duže od 30 godina nakon prestanka pušenja", rekao je vođa istraživanja Robi Džohanes, sa harvardske medicinske škole u Bostonu.

"Kako god, prestanak pušenja predstavlja najvažniji korak koji pušači mogu da preduzmu kako bi poboljšali kvalitet i dužinu života i treba ga preduzeti što pre, kako bi posledice štetne navike bile što je moguće manje."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: