Besplatni preventivni pregledi stanovnika

Preventivni centar i Patronažna služba Doma zdravlja u Prokuplju organizovali su besplatne preventivne preglede za stanovnike tog grada radi ranog otkrivanja kardiovaskularnih bolesti, saopštila je danas ta ustanova.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2016.

12:50

Besplatni preventivni pregledi stanovnika
Foto: Thinkstock

Pregledi će se obavljati od 22. do 29. septembra na više punktova u gradu, a građanima će se meriti krvni pritisak, nivo šećera u kapilarnoj krvi i vrednosti holesterola.

Portparolka Doma zdravlja Prokuplja Marija Stošić rekla je agenciji Beta da će besplatni preventivni pregledi početi na gradskom šetalištu, nakon čega će biti organizovani i u drugim delovima grada, kao i u prigradskim naseljima.

"Cilj nam je da skrenemo pažnju na značaj prevencije, kao i na rizike od kardiovaskularnih oboljenja, kao što su neaktivnost, pušenje, izlaganje dece pasivnom pušenju, nepravilnoj ishrani", kazala je Stošićeva.

Ona je naglasila da ovu akciju Dom zdravlja sprovodi povodom 29. septembra, Svetskog dana srca, kako bi se povećala svest stanovništva o opasnosti obolevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Od bolesti srca i krvnih sudova mozga svake godine u svetu umire 17,1 miliona ljudi, što ovaj uzrok smrtnosti stanovništva stavlja na prvo mesto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: