Anksiozni muškarci imaju dvaput veće šanse da umru od raka

Muškarci koji pate od anksioznosti imaju dvostruko veće šanse da obole i umru od raka, otkrila je najnovija studija.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2016.

10:18

Anksiozni muškarci imaju dvaput veće šanse da umru od raka

Međutim, povezanost anksioznosti i raka kod žena nije utvrđena.

Naučnici su uputili apel političarima i lekarima da prekinu da tretiraju anksioznost kao “osobinu ličnosti” već da počnu da je povezuju sa smrtonosnim bolestima poput raka.

Studija je bila usmerena na opšti anksiozni poremećaj, uobičajeno stanje mentalnog zdravlja koje karakteriše nekontrolisana briga, insomnija i uznemirenost koja može da bude veoma iscrpljujuća.

Iako sama studija nije mogla da dokaže da anksioznost izaziva rak, stručnjaci ipak spekulišu da stres svakako može da oslabi imuni sistem, što dalje vodi ka pojavi raznih oboljenja.

Istraživači su analizirali medicinske podatke skoro 16.000 učesnika studije u periodu od 15 godina i potom su te rezultate uporedili sa evidencijom smrti.

Otkrili su da je od ispitanih 7.139 muškaraca, 126 njih imalo opšti anksiozni poremećaj, a u periodu od 15 godina upravo ti muškarci su imali dvostruko veće šanse da umru od raka.

Glavna naučnica Olivija Remes s univerziteta Kembridž rekla je da ovaj projekat treba da navede ljude da posmatraju probleme mentalnog zdravlja na drugačiji način.

“Društvo treba da počne da posmatra anksioznost kao znak upozorenja za zdravlje. Istraživači, političari i medicinski radnici ne pridaju dovoljno značaja problemu anksioznosti i to mora da se promeni. Veliki broj ljudi je pogođen ovim poremećajem i to ima veliki uticaj na njihovo zdravlje. Ovom studijom smo pokazali da je anksioznost mnogo više od tipa ličnosti, već poremećaj koji može da bude povezan sa rizikom smrti”, izjavila je Olivija Remes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: