Hronično ste umorni? Možda je problem u ovome

Kad vam se organizam bori s nekom bolešću, to zahteva energiju, pa nije ni čudo kako je umor jedan od najčešćih simptoma bilo kojeg zdravstvenog problema. Iako nije simptom koji lekara može dovesti do dijagnoze, iscrpljenost je svakako znak da nešto nije u redu.

Zdravlje

Izvor: Tportal

Utorak, 20.09.2016.

10:05

Default images
Foto: Thinkstock

Jedan od problema u vezi s umorom jeste kako ga prepoznati. Možda spavate duže ili češće? Možda nemate snage za vežbanje kao pre? Možda vaš problem nije fizički umor, već emocionalni ili mentalni?

Svaka je osoba drugačija i užurban život koji danas vodimo nije za svakoga. Međutim, ponekad umor nije posledica neočekivanih promena ili svakodnevnog tempa, već je zapravo simptom zdravstvenog problema.

Oslabljena štitnjača

Među najčešćim zdravstvenim problemima koji se manifestuju kroz umor je oslabljena štitnjača. U pitanju je žlezda koja se nalazi ispod grla na vratu, a učestvuje u mnogim telesnim funkcijama – od metabolizma do imunološkog sistema.

Iako je umor prvi simptom oslabljene štitnjače, drugi znakovi mogu biti višak kilograma, zatvor, suva koža i hronični osećaj hladnoće.

Adrenalinska insuficijencija

Kad nadbubrežna žlezda ne radi kako treba, organizam ne proizvodi dovoljno kortizola. Posledice su gubitak kilograma, bol u abdomenu, proliv, hiperpigmentacija i umor.

Sindrom hroničnog umora

Mijalgički encefalomijelitis ili sindrom hroničnog umora stanje je u kojem osoba nije sposobna da izvršava čak ni svakodnevne zadatke poput odlaska na posao ili u prodavnicu. Oko jedne četvrtine ljudi koji boluju od sindroma hroničnog umora ne napuštaju svoj dom ili krevet.

Simptomi su poteškoće pri razmišljanju i telesni bolovi. Stručnjaci smatraju kako se radi o jakim upalama koje nastaju čak i na najmanju fizičku aktivnost.

Anemija

Anemija je manjak crvenih krvnih zrnaca koja raznose kiseonik širom našeg tela. Postoji više vrsta anemija, ali umor im je svima zajednički.

Bledilo, vrtoglavica, glavobolja i krhki nokti takođe su simptomi anemije.

Dijabetes

Česta potreba za vršenjem nužde i stalna žeđ propraćeni hroničnim umorom simptomi su dijabetesa. Uzrok je borba tela s viškom glukoze u krvi.

Depresija

Depresija je poremećaj u mozgu koji utiče na raspoloženje, a može izazvati hronični umor. Biologija depresije još nije potpuno jasna, pa tako ni zašto uzrokuje umor koji obolele onemogućava u vršenju svakodnevnih zadataka.

Tuga, gubitak apetita i problemi s koncentracijom takođe su simptomi depresije.

Endokarditis

Srčana upala koju uzrokuju bakterije oštećivanjem unutrašnje srčane opne uzrokuju groznicu i umor. Najveći rizik od endokarditisa imaju osobe koje već imaju oštećeno srce. Terapija se uglavnom sastoji od primanja antibiotika, ali može biti potrebna čak i operacija.

Problemi s disanjem tokom spavanja

U slučaju delimično ili potpuno začepljenih disajnih puteva, osobe tokom spavanja mogu plitko ili neredovno da dišu. Pauze u disanju mogu trajati čak i do jednog minuta, a uglavnom završavaju kašljanjem ili hrkanjem.

Iako nisu opasni po život, problemi s disanjem tokom spavanja mogu stvoriti trajni osećaj umora. Umor i hrkanje su jedini simptomi, ali jedino audio-snimak ili osoba s kojom spavate može da potvrdi da tokom noći imate problema s disanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: