Naučnici: Oplodnja će biti moguća i bez žena

Istraživači na Univerzitetu Bat su možda došli do šokantnog otkrića nove tehnike oplodnje, koja može da ukazuje na to da će homoseksualni parovi jednoga dana moći da budu biološki roditelji.

Zdravlje

Izvor: Independent

Sreda, 14.09.2016.

13:14

Naučnici: Oplodnja će biti moguća i bez žena
Foto: Thinkstock / ilustracija

U novom eksperimentu izvršenom na miševima, naučnici su navodno pokazali da bi bilo moguće oplođenje miševa i uz pomoć drugih vrsta ćelija.

Studija je pokazala da je moguće reprodukovati zdrave potomke zaobilazeći normalnu rutinu oplođavanja jajnih ćelija.

Neverovatni rezultati bi mogli da ukazuju na to da bi bilo moguće spojiti semenu tečnost sa običnim ćelijama, kao što su koža ili druga tkiva, što bi dovelo do začeća, ne kloniranja.

Kao takvo, moglo bi da dovede do toga da žene budu potpuno isključene iz procesa reprodukcije.

Naučnici su takac scenario nazvali “spekulativnim i maštovitim“, ali ga nisu potpuno otpisali.

Ako bude uspešno, omogućilo bi homoseksualnim parovima da budu biloški roditelji, ali i muškarcima da oplode sopstvene ćelije svojom spermom i tako stvore potomka koji će biti kombinacija samo njegovih gena i onih koje je nasledio od roditelja.

Najvažnije od svega, ovakva vrsta oplodnje pomogla bi ženama koje ne mogu da imaju decu da postanu majke.
Foto: Thinkstock / ilustracija
S obzirom na to da je naučnicima teško da pronađu način češćeg oplođavanja ugroženih vrsta životinja, ovakva oplodnja poslužiće i u te svrhe.

Naučnik Toni Peri, molekularni embriolog na Univerzitetu Bat ,navodi da testovi sprovedeni na miševima dokazuju samo da je tehnika potpuno moguća samo u teoriji, a da još treba da se razrađuje u praksi.

U eksperimentu su korišćeni partenogenetski embrioni miševa koje su kreirali naučnici. To su sve ženski embrioni, napravljeni bez sperme, tako što je jaje ’prevareno’ da se razvija kao da je oplođeno.

Takvi embrioni obično umiru nakon nekoliko dana zato što nisu adekvatno napravljeni, ali u novim studijama naučnici su otkrili da se ubrizgavanjem semene tečnosti oni transformišu u normalne embrione i reprodukuju zdrave potomke.

Ovo otkriće je bilo bitno za studiju zato što su partenogenetski embrioni slični ostalim ćelijama, kao što su ćelije kože.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: