Od čega boluje Hilari Klinton?

Nakon što je Hilari Klinton iznenada napustila ceremoniju odavanja počasti žrtvama terorističkog napada izvedenog 11. septembra 2001. svetom je odjeknula vest da kandidatkinja za mesto predsednika SAD boluje od upale pluća.

Zdravlje

Izvor: Independent

Utorak, 13.09.2016.

09:10

Od čega boluje Hilari Klinton?
Foto: Tanjug / AP Photo/Andrew Harnik

U njenom slučaju, reč je o bakterijskoj infekciji koja izaziva oticanje tkiva u plućima i ako se brzo ne leči, može doći do ozbiljnih komplikacija, pa čak i smrti.

Teško je dijagnostikovati upalu pluća, pošto simptomi mogu podsećati na prehladu ili astmu. Obično uključuju kašalj i teškoće u disanju.

Takođe, moguć je ubrzan rad srca, groznica, znojenje, drhtavica i bolovi u grudima. U ekstremnim okolnostima, pacijent može iskašljavati krv, osećati glavobolju, ekstremni umor, povraćanje i vrtoglavicu.

Sumnja se da se Klinton osećala iscrpljeno kada je napustila komemoraciju žrtvama 11. septembra, a na jednom snimku, deluje da je osećala i vrtoglavicu.

Iscrpljenost može trajati i po nekoliko meseci od obolevanja.

Od upale pluća mogu oboleti osobe svih uzrasta i naročito se javlja tokom zimskih meseci, u najstarijim i najmlađim delovima populacije.

Posledice su najopasnije kod starijih ljudi, a naročito su ugroženi oni koji imaju i druge hronične zdravstvene probleme poput astme, cistične fibroze, bolesti srca, bubrega ili jetre.

Blagi simptomi se obično leče odmorom, antibioticima i tečnošću, ali je u ozbiljnijim slučajevima potrebno bolničko lečenje.

Upala pluća je teža, ukoliko dođe do inflamacije plućne maramice i tada može dovesti i do trovanja krvi.

Klinton je prošle godine na početku kampanje podnela izveštaj o svom dobrom zdravlju.

Ona je patila od duboke venske tromboze 1998. i 2009. a imala je potres mozga 2012. Međutim, prema izveštaju, potpuno se oporavila od ovih stanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: