Muškarci proizvode supstancu koja podstiče žene na seks?

Eksperimenti na životinjama pokazali su da mužjaci proizvode feromone koji ženke podstiču na razmnožavanje, ali takođe uzrokuju njihovo brže starenje, piše Independent.

Zdravlje

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2016.

21:55

Muškarci proizvode supstancu koja podstiče žene na seks?
Foto: Thinkstock

Mužjaci čak ne moraju da budu prisutni u vreme kada ženke reaguju na feromone – dovoljan je mirisni trag koji ostaje iza samo dve vrste muških feromona.

“Mužjaci na taj način daju ženkama signale da ulože više snage u reprodukciju, ali tela ženki tada više trpe. Postoji fina ravnoteža između reprodukcije i brige o telu, a mužjaci je narušavaju”, navodi doktor Ilja Ruvinski sa Nortvestern univerziteta u SAD.

“Signali koje ostavlja jedna vrsta feromona uzrokuju raniji ulazak u pubertet kod mladih ženki, dok druga vrsta usporava starenje reproduktivnih organa ženke, čineći je duže plodnom. Ipak, ova pojava ujedno uzrokuje brže propadanje tela ženki”, objašnjava Ruvinski.

Dejstvo ovih feromona za sada je primećeno kod miševa i valjkastih crva, a naučnici će pokušati da utvrde da li je reč o univerzalnoj karakteristici pripadnika životinjskog sveta, uključujući i ljude.

Istraživači navode da bi ovo otkriće moglo da dovede do stvaranja lekova za odlaganje puberteta, produžavanje reproduktivne faze kod žena, pa čak i nastanak novih tretmana protiv starenja.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Current Biology”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: