Na korak do nove terapije za Kronovu bolest i artritis

Nakon ulaska biosimilara na pozitivnu listu u junu, RFZO je raspisao dugo očekivani tender za nabavku biološke terapije, u koju spadaju i biosimilari.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.09.2016.

10:38

Na korak do nove terapije za Kronovu bolest i artritis
Foto: Thinkstock

Na ovaj način, osim što država u širu primenu uvodi najsavremeniju terapiju za lečenje Kronove bolesti i reumatoidnog artritisa, očekuje se i ostvarenje uštede za nove pacijente od minimum 30 odsto.

U Srbiji se biosimilari trenutno koriste samo na VMA, gde se njima leče vojni osiguranici oboleli od zapaljenskih bolesti creva. Nakon otvaranja tendera, 14. septembra, veći broj obolelih od ovih bolesti, ali i oboleli od reumatoidnog artritisa, ankilizirajućeg spondilitisa i psorijaznog artritisa, prvi put će dobiti terapiju.

Procenjuje se da u našoj zemlji od zapaljenskih bolesti creva, kojima pripada i Kronova bolest, sada boluje od sedam do 10.000 ljudi, dok čak 35.000 ljudi boluje od reumatoidnog artitisa.

Biosimilari su nova vrsta lekova koja se u svetu uveliko koristi u više od 20 zemalja u poslednjih deset godina. Po svojstvima su veoma slični originalnim, biološkim lekovima, dok su u proseku jeftiniji za 30 odsto, a u pojedinim evropskim zemljama čak i do 50 odsto od biološkog leka, što automatski omogućava lečenje dvaput većeg broja obolelih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: