Sprej za nos: Evo šta izaziva prekomerna upotreba (VIDEO)

Uprkos njihovom brzom i efikasnom dejstvu, kao i opštoj dostupnosti bez potrebe za lekarskim receptom, sprejeve za nos ipak ne bi trebalo prekomerno koristiti.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

16:42

Sprej za nos: Evo šta izaziva prekomerna upotreba (VIDEO)
Foto: Thinkstock

Doktor Erik P. Voit, direktor odeljenja za generalnu otorinolaringologiju na Njujorškom univerzitetu, kaže da prekomerna upotreba spreja za nos izaziva zavisnost.

Oni deluju jako brzo, pa je nos odmah nakon upotrebe ponovo otpušen i suv.

Ako se sprej koristi više od preporučene doze (tri dana najviše, kako piše na pakovanju kod svakog spreja), receptori na arterijama su sve otporniji na upotrebu. To znači da im se broj povećava.

Dejstvo spreja inicijalno traje 12 sati. Ako korisnik nastavi da stavlja sprej i nakon preporučene doze, njegovo dejstvo postaje vremenski sve kraće, tj. dejstvo nije više istog efekta.

Nos je, nakon kratkog vremena, ponovo zapušen, što navodi korisnika na još češću upotrebnu spreja.

Međutim, to ne proizvodi nikakav pozitivan efekat - nos je sve češće i sve više zapušen, dok korisnik istovremeno postaje i zavisan i otporan na dejstvo spreja.

"Nakon dužeg korišćenja spreja, vaš nos će izgledati naduveno poput natopljenog sunđera, a učinak će postajati sve manji. Sprej je najbolje koristiti samo dva do tri dana", zaključuje doktor Voit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: