Pušenje u automobilu štetnije od udisanja gasova iz auspuha

Tokom putovanja prosečan pušač zapali četiri cigarete, a stepen zagađenja u tom slučaju iznosi 85 mikrograma po metru kvadratnom.

Zdravlje

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

08:22

Pušenje u automobilu štetnije od udisanja gasova iz auspuha
Foto: Thinkstock

Osim što ometa koncentraciju vozača za vreme vožnje, pušenje je najopasnije za zdravlje upravo u automobilu, tvrdi britanski stručnjak za javno zdravlje Douglas Noble.

- U automobilu je koncentracija štetnih čestica iz duvanskogdima 27 puta veća nego u stanu, ali i 20 puta veća nego u kafićima u kojima se puši - rekao je dr. Noble.

Objašnjava kako bi auspuh spojen s unutrašnjosti automobila bio manje štetan od dima cigarete u pogledu koncentracije određenih toksičnih materija.

Brojni stručnjaci EU predlažu uvođenje zakona kojim će se zabraniti pušenje u automobilu, posebno zbog zaštite dece i trudnica kao i pasivnih pušača odnosno suvozača.

Tokom putovanja prosečan pušač zapali četiri cigarete, a stepen zagađenja u tom slučaju iznosi 85 mikrograma po metru kvadratnom.To je tri puta više od dozvoljene granice u zatvorenim prostorima, poput stanova, a koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija, pokazalo je jedno škotsko istraživanje.

Ova studija je pokazala da pušači koji zapale jednu cigaretu i voze sa otvorenim prozorom, visina zagađenja prelazi dozvoljenu granicu.

NAJUGROŽENIJI SUVOZAČI I DECA

U posebnoj su opasnosti deca čiji roditelji puše u automobilu jer imaju slabiji imunitet, kao i ubrzaniji puls. Posledice pasivnog pušenja kod dece su infekcije disajnihputeva i bakterijski meningitis.

Pasivno pušenje je opasno čak i ako su upaljene klime ili otvoreni prozori. Pušenje u automobilima bi trebalo zabraniti zato što ugrožava zdravlje, posebno zdravlje dece, istakli su stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: