Božje drvce - Melem za živce

Mazanjem i utrljavanjem čisti kožu, pomaže kod mnogih kožnih bolesti, kao i kod uboda insekata. Uklanja akutnu upalu creva, podstiče apetit, reguliše zatvor, pomaže kod žutice i drugih bolesti jetre, pišu "Večernje novosti".

Zdravlje

Izvor: Z.O.J.

Nedelja, 28.08.2016.

08:30

Božje drvce - Melem za živce
Foto: Thinkstock

Od juna do oktobra, pokraj potoka i reka, na zapuštenim zemljištima i u baštama raste i cveta lekovito mirišljavo i gorko božje drvce (Artemisia abrotanum). Drvenasta stabljika okićena tankim usko perasto razdeljenim listovima i sitnim cvetićima u obliku cvasti, može da dostigne visinu do 1 m. Protrljani među prstima listovi ove trajne biljke oslobađaju miris nalik mešavini limuna i pelina. Često se i koristi umesto pelina, jer je manje gorka a prijatno miriše. Sadrži eterična ulja, tanin, alkaloid abrotin, gorke materije.

Za potrebe lečenja beru se grančice u fazi cvetanja božjeg drvceta. Suše se na toplom i provetrenom mestu u senci. Za lečenje se koriste u obliku čaja, tinkture, kupki. Čaj i tinktura se preporučuju protiv akutne upale creva, za podsticanje apetita, regulisanje zatvora, kod groznice, žutice i drugih bolesti jetre, bubrega, kao dobar diuretik. Tradicionalna medicina ističe da sastojak abrotin snižava temperaturu, pa se čaj primenjuje i kod tegoba disajnih organa, katara bronha i pluća, astme, tuberkuloze. Kod bronhitisa i kašlja čaj je delotvorniji sa medom. Reguliše i menstrualne tegobe, bilo da se radi o pojačanom ili smanjenom krvarenju.

Mazanjem i utrljavanjem čisti kožu, a pomaže i kod mnogih kožnih bolesti kao i kod uboda insekata.

Biljne kupke sa grančicama božjeg drvceta opuštaju telo i smiruju živce, zbog čega se posebno preporučuju kod psihičkih obolenja. Sedativno dejstvo ima i čaj.

Sok iz usitnjene biljke nanete u vidu kaše pomaže u slučaju grčenja tetiva i delova ekstremiteta i pojave čvorova na tim mestima. Narodni lekari kažu da treba biti uporan u nanošenju i utrljavanju usitnjene biljke na mesta zahvaćena promenom. Od sveže biljke može da se iscedi samo sok i koristi za iste namene. Sok može da se pomeša i sa alkoholom, u srazmeri 2 prema 1 (dva dela soka a jedan deo alkohola), i tako koristi na duži rok za kožne promene.

Bez obzira na izuzetnu delotvornost božjeg drvceta, neophodan je oprez u kontaktu sa ovom biljkom zbog moguće pojave alergije. Osim toga, za trudnice je ona kontraindikovana u ma kom obliku.

ČAJ I TINKTURA

Čaj: dve velike kašike osušenih grančica u cvatu (30 g) u posudi za čaj poparite litrom ključale vode. Poklopljen čaj ostavite da odstoji sat vremena i potom procedite. Pijte po jednu šoljica ujutru i uveče pre jela. Čaj možete da pripremite i od sveže biljke, ali se u tom slučaju stavi duplo manja doza grančica biljke - 15 g ili jedna supena kašika.

Tinktura: 200 g grančica u cvatu, potopite u litar 96-procentnog alkohola ili rakije, u staklenoj posudi. Zatvorite poklopcem i ostavite da odstoji 10 dana uz češće mućkanje. Zatim procedite i pijte po jednu rakijsku čašicu tri puta na dan, pola sata pre obroka, po mogućstvu sa čajem ili sokom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: