Obeležen Svetski dan hepatitisa u Beogradu

Beograđani su 28. jula 2016. godine, pod sloganom Svet bez hepatitisa! na Trgu Republike obeležili Svetski dan hepatitisa #‎WorldHepDay i promovisali NOhep pokret sa ciljem eliminacije virusnih hepatitisa do 2030 godine.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 29.07.2016.

11:35

Obeležen Svetski dan hepatitisa u Beogradu

Tradicionalna manifestacija NoHep je okupila osobe koje žive sa virusnim hepatitisima i HIV-om, predstavnike institucija, organizacija civilnog društva, aktiviste i građane da zajedno pruže doprinos za svet bez hepatitisa i uspostave dijalog u zajednici o značaju i načinima uspešne prevencije virusnih hepatitisa, lečenju, nezi i pružanju podrške osobama koje žive sa hepatitisima i stvaranju društvenog okruženja bez stigmatizacije i diskriminacije, dajući nadu novim generacijama.

Manifestaciju su obišli i zajedno sa mladima iz Beograda pružili podršku za svet bez hepatitisa, zamenica ministra zdravlja dr. Dragana Vujičić, Brankica Janković, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, članovi stručne službe Slobodan Milivojević i Nikola Grujić, šefica odeljenja za HIV/AIDS, virusne hepatitise, polno prenosive infekcije i tuberkulozu, dr Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlje Srbije Batut i mnogi drugi.

Organizacija kreativnog okupljanja OKO i AS Centar iz Beograda su kao vid solidarnosti na temu zapošljivosti sa osobama koje imaju virusne hepatitise, izveli omladinski performans i Fleš mob nastao u okviru obuke za omladinske lidere/ke i projekta „Dobro je znati – NAPOR se isplati!" kao deo programa "Bez muke nema nauke, bez NAPORnih koraka kvalitetu pomaka! - dopunjeno izdanje" koji sprovodi Nacionalna asocijacija praktičara/ki omladinskog rada - NAPOR, finansira Ministarstvo Omladine i Sporta. #‎MOS.

Prolaznici su dobili edukativne brošure i besplatne kondome, od strane aktivista i volontera a ASovci su u posebnoj roll play akciji, uživo uputili posetioce ulice Knez Mihailove u osnovne informacije o virusnim hepatitisima A,B,C,D i E.

Svetski dan hepatitisa se obeležio u okviru projekta „Ko je heroj? 2, realizuje Centar za osnaživanje mladih osoba je žive sa HIV-om i AIDS-om „AS ", finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije i sprovode partneri: Svetska hepatitis alijansa World Hepatitis Alliance ‪#‎NOhep, Krovna organizacija mladih Srbije - KOMS, Savez udruženja acijenata Srbije - SUPS, Kancelarija za mlade Obrenovac, Kancelarija za mlade Loznica, Forum organizacija civilnog društva za HIV i AIDS - FOCDHA, Udruženje pacijenata sa bolestima jetre - Hronos, Muzičko opersko teatarska organizacija - MOTO, Udruženje građana "Više od pomoći - AID+ ", Udruženje građana OEF, Asocijacija Žena plus,

Organizacija Addicted i LGBT Srbija, uz medijsku podršku LGBT Radija i portal za prevenciju polno prenosivih infekcija i HIV-a - Testiraj se!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: