Naučnici pronašli novi antibiotik na krajnje neobičnom mestu

Prošlo je 30 godina otkako je poslednji put pronađen antibiotik, a rastuća rezistencija na ove tipove lekova jedan je od najvećih problema koji trenutno brine naučnike.

Zdravlje

Izvor: Independent

Petak, 29.07.2016.

09:25

Naučnici pronašli novi antibiotik na krajnje neobičnom mestu
Foto: Thinkstock / ilustracija

Iako se većina modernih antibiotika sastoji od sintetičkih komponenti, u prošlosti su obično dobijani izolacijom iz živih organizama, najčešće iz tla u kojem se vodi pravi 'mikrobiološki rat'.

Međutim, novi lek, lugdunin, potiče od bakterije Staphylococcus lugdunensis koja živi u – ljudskom nosu.

Naučnici sa Tebingen univerziteta u Nemačkoj došli su do ovog otkrića prilikom proučavanja bakterije Staphylococcus aureus, jednog od glavnih uzročnika infekcije na koje današnji antibiotici nemaju dejstvo, poput MRSA.

I dok je većina dosadašnjih istraživanja bila usmerena na stravanje što efikasnijih antibiotika, pojedini naučnici odlučili su da se fokusiraju na nenju konkurenciju, odnosno prirodne neprijatelje, piše Independent.

Rezultatistudije koju je sproveo doktor Andreas Pešel pokazali su da ljudi, u čijem se organizmu nalazi Staphylococcus lugdunensis, imaju 6 puta manje panse da obole od bakterije Staphylococcus aureus.

U zdravom telu, različiti sojevi bakterija se bore za prevlast, stvarajući ravnotežu. Imajući to u vidu, naučnici su identifikovali specifičan gen koji nosi Staphylococcus lugdunensis i na osnovi njega razvili antibiotik lugdunin.

Lek je do sada testiran samo na laboratorijskim miševima, ali naučnici ističu da se pokazao kao veoma uspešan, čak i protiv MRSA.

Oni će sprovesti dodatna istraživanja, kako bi utvrdili da li novi antibiotik ima isto dejstvo i na ljudski organizam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: