EU bi mogla da zabrani tetoviranje, jer je opasno

Mastilo koje se koristi u tetoviranju verovatno povećava rizik od raka i zbog toga bi trebalo da bude zabranjeno, novo je upozorenje Evropske agencije za hemikalije.

Zdravlje

Izvor: Daily Mail

Ponedeljak, 25.07.2016.

14:40

Default images
Foto: Thinkstock

Ta agencija je objavila izveštaj prema kom mastilo može izazvati probleme s kožom, uključujući i alergijske reakcije i svrab koji traje godinama, a pritom povećavaju i rizik od raka.

U izveštaju stoji i da može uticati na plodnost.

Agencija će uskoro objaviti spisak hemikalija koje se koriste u izradi mastila za tetoviranje, a istražuje mogućnost da uskoro budu zabranjene širom Evropske unije.

Crveno mastilo za tetoviranje proglašeno je najopasnijim, a potencijalni rizik nose i plavo, zeleno i crno.

“Mnogi izveštaji pokazuju da su supstance u mastilu potencijalno kancerogene, mutagene ili izazivaju reproduktivni toksični efekat”, stoji u izveštaju.

Kada je hemikalija mutagen, to znači da može da promeni DNK ćelije i da dovede do dodatnih mutacija koje potom mogu dovesti do razvoja kancera.

Ako bude potrebna zabrana ovih supstanci, trebalo bi da stupi na snagu za godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: