Holivudske transformacije pre ere plastične hirurgije

Plastična hirurgija je odavno zastupljena u Holivudu, a njene mogućnosti danas su gotovo neograničene.

Zdravlje

Izvor: Marie Claire

Utorak, 19.07.2016.

09:59

Holivudske transformacije pre ere plastične hirurgije
Foto: Gettyimages

Čak se i “zlatno doba” holivudske lepote u velikoj meri oslanjalo na hirurške zahvate, koji su u to vreme, u nedostatku naprednih tehnologija, bili u najmanju ruku kreativni.

Predstavljamo vam načine na koje su se glumice ulepšavale pre nego što je botoks postao sveprisutan.

Elektroliza linije kose

Foto: Gettyimages
Tadašnji standardi lepote podrazumevali su visoko čelo, pa one dame koje su imale nešto bujnije vlasi i nižu liniju kose, morale su da se otarase suvišnih dlaka.

Rita Hejvort (rođena kao Margarita Karmen Kansino) odlučila je da ofarba svoju kosu u crveno i otarasi se viška vlasi.

Da bi oblikovala liniju kose, ona se podvrgla jednogodišnjoj elektrolizi, koja je podrazumevala strujne “udare” folikula dlake, kako bi bile trajno umrtvljene. Na posletku, njeno čelo bilo je mnogo više, a novi izgled pomogao joj je u karijeri.

I Merilin Monro se podvrgavala elektrolizi kako bi uklonila “višak” kose iznad čela i tako preoblikovala svoje lice. Danas se sličan efekat (mnogo bezbolnije i lakše) postiže šminkom.

Vađenje kutnjaka

Foto: Gettyimages
Marlen Ditrih bila je poznata po izraženim jagodicama, ali su u njeno vreme kolale glasine da udubljenja na njenim obrazima nisu prirodna, nego da su posledica vađenja kutnjaka. Ispostavlja se da je ta “operacija” bila vrlo popularna u vreme kada su izražene jagodice bile imperativ lepote.

Krojdonovo zatezanje lica

Foto: Gettyimages
Ditrih je navodno bila ljubitelj i takozvanog Krojdonovog zatezanja lica, koje podrazumeva upotrebu hirurške lepljive trake i ciljanog zatezanja kose, kako bi koža izgledala zategnutije. Ova tehnika je izazivala trajno gubljenje kose, a dugotrajno nošenje ovog “pomagala” izazivalo je glavobolje.

Operacije nosa

Foto: Gettyimages
Mnoge današnje zvezde podvrgle su se operaciji nosa, ali nekada to nije bio popularan zahvat. Ipak, rendgenski snimak lobanje Merilin Monro potvrdio je da je lepa glumica ipak imala rinoplastiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: